Izvor: Blic, 10.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Afera "indeks": Uvažene žalbe na rešenje o produženju pritvora

Vrhovni sud Srbije saopštio je danas da je uvažio je žalbe više okrivljenih u aferi "indeks" na rešenje Okružnog suda u Smederevu o produženju pritvora za 30 dana i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje.

Vrhovni sud Srbije je utvrdio da je prvostepeni sud, između ostalog, paušalno navodio da postoje okolnosti koje navode na opasnost od bekstva okrivljenih, ne navodeći konkretno koje su to okolnosti u svakom pojedinačnom slučaju.

Razmatrajući >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << odluku prvopstepenog suda, Vrhovni sud ustanovio je da se može zaključiti da sud u Smederevu "uzima kao utvrđeno da su okrivljeni izvršili krivična dela koja su im optužnicom stavljena na teret, što u ovoj fazi postupka, kada optužnica nije stupila na pravnu snagu, predstavlja direktno kršenje prezumpcije nevinosti".

U saopštenju Vrhovni sud navodi se da je taj sud uvažio žalbe okrivljenih i njihovih branilaca Dragana Bataveljića, Dragane Petrović, Emilije Stanković, Srđana Đorđevića, Svete Purića, Božine Vlaškovića, Ivana Čukalovića, Predraga Stojanovića, Zorana Simića, Milene Petrović, Nenada Đurđevića, Bora Čejovića, Andrije Tomovića, Radoja Brkovića i Miodraga Mićovića.

Optužnicom Okružnog javnog tužilaštva u Smederevu okrivljeni se terete za više krivičnih dela primanja mita i više krivičnih dela falsifikovanja službene isprave, podseća se u saopštenju.

U aferi "indeks" od 20. februara 2007. uhapšeno je 29 osoba, od kojih je 15 profesora sa Pravnog fakulteta iz Kragujevca. Oni se sumnjiče da su učestvovali u korupciji na kragujevačkom Pravnom fakultetu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.