„Afera citostatici” – ispočetka

Izvor: Politika, 16.Apr.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Afera citostatici” – ispočetka

Vrhovni sud uvažio je žalbu okružnog tužioca u Beogradu u odnosu na deo presude Okružnog suda, kojom je oslobođena odgovornosti većina aktera

Vrhovni sud Srbije ukinuo je presudu Okružnog suda u Beogradu u slučaju poznatom kao „afera citostatici”. Sud je saopštio da je Okružnom sudu naložio da se suđenje ponovi.

Vrhovni sud uvažio je žalbu okružnog tužioca u Beogradu u odnosu na oslobađajući deo presude Okružnog suda, kojom su oslobođeni >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Radoslav Sekulić, Nebojša Maljković, , Marija Krstaić, Ljubomir Stožinić, Slobodan Radosavljević i Živan Tešić. Vrhovni sud uvažio je i žalbe optužene Ljiljane Jeremić, njenih branilaca, kao i branilaca optuženih Tomislava Jankovića, Milovana Đurovića, Tomislava Simovića, Zorana Višnjića i Radiše Đorđevića, u odnosu na osuđujući deo presude.

Prvostepenom presudom su oglašeni krivim i osuđeni Ljiljana Jeremić, Tomislav Janković, Milovan Đurović, Tomislav Simović, Zoran Višnjić i Radiša Đorđević, zbog izvršenja krivičnih dela zloupotrebe službenog položaja, jer su, kao odgovorna lica, prekoračili granice službenih ovlašćenja i pribavili imovinsku korist političkoj partiji JUL i određenim preduzećima.

„Vrhovni sud Srbije ocenio je da je osnovana i žalba okružnog tužioca u Beogradu, jer je izreka prvostepene presude i u oslobađajućem delu za ista krivična dela, u odnosu na optužene Nebojšu Maljkovića, Radoslava Sekulića, Mariju Krstaić, Ljubomira Stožinića, Slobodana Radosavljevića i Živana Tešića, nerazumljiva i protivrečna”, kaže se u saopštenju.

Okružni sud doneo je u decembru 2005. godine, posle četiri godine trajanja procesa, presudu funkcionerima bivšeg režima, optuženim za zloupotrebu službenog položaja u „aferi citostatici”.

Tomislav Janković, bivši direktor Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, osuđen je na pet godina zatvora, Milovan Đurović, direktor preduzeća „Alfa 23”, na devet godina, Ljiljana Jeremić, bivši finansijski direktor „Dunav osiguranja”, osuđena je na dve, Tomislav Simović na tri i Zoran Višnjić na godinu dana zatvora. Radiša Đorđević, bivši direktor Savezne javne ustanove za održavanje unutrašnjih plovnih puteva, osuđen je uslovno na četiri godine zatvora.

Optužbi su oslobođeni Radoslav – Lale Sekulić, predsednik Upravnog odbora „Best grup”, Miodrag Cvijić, bivši direktor „Energoprojekt-Arhitekture”, Živan Tešić, bivši komercijalni direktor „Čelika”, Mirjana Krstaić, bivši direktor „Galenike”, Nebojša Maljković, bivši direktor „Dunav osiguranja”, i Ljubomir Stožinić. Đurović, Stanković, Simović i Jeremić su od 1998. do oktobra 2000. godine fiktivnim ugovorima sa žiro-računa ZOIL „Dunav” uplatili firmi „Alfa 23” 36.435.401,60 dinara. Taj novac je prebačen na račun JUL-a.

Janković i Višnjić su zloupotrebili službeni položaj na štetu Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje i Instituta za radiologiju i onkologiju, oštetivši ih za 256.000 maraka prilikom nabavke lekova citostatika za potrebe Onkološkog instituta. Janković je takođe zloupotrebio službeni položaj jer je kao direktor Instituta „Torlak” uplatio 500.000 dinara JUL-u, a 693.750 dinara Komitetu univerzitetske levice, a sve to na štetu Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Đurović je zaključivanjem fiktivnih ugovora oštetio ŽTP „Beograd” za milion dinara, „Beograd-elektro” za 420.000 dinara, „Energoprojekt-Arhitekturu” za 200.000 dinara, TP „Čelik” za milion dinara i Saveznu javnu ustanovu za održavanje unutrašnjih plovnih puteva za 460.000 dinara. Pored toga, Đurović je s Jankovićem, a na štetu Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, uplatio JUL-u 2.736.000 dinara.

D. Čarnić

[objavljeno: 17/04/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.