Izvor: Blic, 03.Jun.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Advokati štrajkuju zbog policijskog pritvora

Advokati štrajkuju zbog policijskog pritvora

BEOGRAD - Advokatska komora Beograda je na svojoj vanrednoj Skupštini od pre tri dana odlučila da njeni članovi ne učestvuju u odbrani okrivljenih za dela organizovanog kriminala sve dok se ne ukinu krivični propisi kojima se najgrublje krše osnovne slobode i prava građana. Istovremeno, najveća advokatska organizacija u zemlji je upozorila svoje pripadnike na dužnost da pomenutu odluku poštuju i u slučajevima kada >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su angažovani za odbrane po službenoj dužnosti. Ova asocijacija izrazila je i javni protest što je državni organi do danas nisu obavestili o hapšenju trojice njenih članova, iako su po zakonu bili dužni da to učine.

Vojislav Nedić, predsednik Advokatske komore Beograda, ističe da sporne krivične odredbe, donete u vreme vanrednog stanja, daju prevelika ovlašćenja policiji, a sužavaju polje odbrane. Prema ovim odredbama, policija može bez sudske odluke i nadzora da zadrži svakog građanina do 90 dana.

- Ove odredbe su suprotne svim međunarodnim pravnim aktima o ljudskim i garđanskim pravima koje je naša država ratifikovala - objašnjava Nedić.

Na pitanje šta će preduzeti protiv članova koji se ne budu pridržavali odluka Komore, Nedić odgovara:

- Povešćemo disciplinski postupak zbog teže povrede profesionalne etike, a izrečne mere mogu da idu i do isključenja.

Advokat Sava Anđelković kaže za 'Blic' da je AK Beograda odlučila da sazove konferenciju advokata Srbije na kojoj će se obratiti Međunarodnoj uniji advokata za intervenciju, jer je u 'Srbiji suspendovana institucija advokata'.

- Mi smo samo dekor vlasti, da se kaže da postojimo, a da ne možemo ništa da uradimo. Osnovni standardi ne postoje. Pritvorenik ne sme u samicu ako ne želi, ne sme biti maltretiran, izolovan od porodice, mora da ima higijensku i zdravstvenu zaštitu i pravo na odbranu. Vlada je sve ovo suspendovala - rekao je Anđelković. M. I. - N. J. Živković: Zakon je dao rezultate

Napominjući da advokati imaju pravo na štrajk, premijer Zoran Živković je juče istakao da je pre mesec dana rečeno da će biti promenjen zakon koji predviđa pritvor do tri meseca. On je ocenio da je taj zakon dao rezultate.

- U ovom trenutku po tom zakonu možda ima pet ili šest pritvorenika, a 1.800 do 1.900 je u sudskom pritvoru, što nema veze sa tim zakonom - rekao je Živković.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.