Izvor: Politika, 06.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Advokati na nišanu

Često su u opasnosti branioci koji svojim klijentima daju neosnovana obećanja

Advokat Momir Lazić, koji je u nedelju sahranjen pošto je nekoliko dana ranije ubijen hicima iz vatrenog oružja u svojoj kući u Senti, najnovija je žrtva u seriji napada na pripadnike srpske advokature. U svakom slučaju, tek treba da se utvrdi da li je Lazićeva smrt u direktnoj vezi sa profesijom kojom se bavio, ili je motiv zločina sasvim drugi.

– Advokati su u poslednje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << vreme veoma često žrtve napada – kaže Dragoljub Đorđević, potpredsednik Advokatske komore Srbije. – Mi razlikujemo dve vrste nasrtaja na kolege: prvi, kada je neko napadnut nezavisno od profesije koju obavlja, recimo posle svađe u kafani, i drugi, kada je napad direktno u vezi sa advokatskim poslom. U ovom drugom slučaju mi uvek najoštrije reagujemo jer tu je reč o najtežem obliku kršenja ljudskih sloboda. Mi za sada ne znamo u koju grupu spada zločin nad kolegom iz Sente. To će tek biti ustanovljeno.

Uz neskrivenu ogorčenost Đorđević se slaže sa uvreženom tezom da su često meta pretnji i napada advokati koji svojim klijentima daju neosnovana obećanja u stilu: "Ne brini, oslobodiću te iz pritvora, smanjiću ti kaznu..."

– To su "institucionalizovani" advokati – kaže Đorđević. – Reč je o pojedinim kolegama koji su u advokaturu došli bilo iz pravosuđa, bilo iz državnih organa, policije, tužilaštva, vojske. Upravo nekima od njih klijenti se i obraćaju misleći da ovi imaju veze kod sudija i da mogu sve da "završe". Naravno, to je najgrublje kršenje našeg kodeksa profesionalne etike, koji je inače dobio visoku ocenu u Evropskoj uniji.

Rodom iz Kanjiže, Lazić se preselio u Sentu gde je osam godina bio na dužnosti predsednika Opštinskog suda, a radio je i druge odgovorne poslove u senćanskoj opštini.

Sa mesta predsednika Okružnog suda u Valjevu u advokaturu je prešao i Duško Đukanović, koji je prošlog meseca bio meta klasične "sačekuše". U trenucima dok je napuštao svoju kancelariju u tržnom centru u Valjevu iz mraka mu je prišao nepoznati muškarac i ispalio mu u noge nekoliko hitaca iz pištolja.

Ranjavanje Đukanovića pojedine kolege dovele su u vezu sa slučajem njegovog klijenta koji je nedavno uhapšen u spektakularnoj policijskoj akciji i optužen za pokušaj ubistva jednog valjevskog biznismena.

U oktobru prošle godine nepoznati počinioci zapalili su džip "hjundai terakan" advokata Dušana Gašića iz Jagodine, parkiran ispred njegove porodične kuće. Automobil, pod koji je bio podmetnut Molotovljev koktel, potpuno je izgoreo, a to je bio drugi put da jagodinskom advokatu pale vozilo. U avgustu 2005. godine na sličan način izgoreo mu je "pasat", a počinilac je ostao nepoznat.

Gašić važi za advokata koji je zastupao i zastupa klijente okrivljene za najteža krivična dela. Baš kao i beogradski branilac Miroslav Todorović, koji će u policijskim analima ostati zabeležen verovatno kao "rekorder" kada je reč o pretnjama i fizičkim napadima.

Todorovića je neidentifikovani siledžija pre nekoliko godina pretukao u prolazu zgrade u kojoj je stanovao. To se dogodilo neposredno pošto je napustio funkciju sudije Okružnog suda u Beogradu.

U februaru 2004. godine, na suđenju pripadnicima "zemunskog klana", tadašnji sudija Marko Kljajević naložio je da se Todoroviću, sada braniocu Dušana Krsmanovića, dodeli policijsko obezbeđenje pošto je advokat obavestio sudsko veće da mu je ugrožen život.

Ovaj slučaj, međutim, nikada nije do kraja rasvetljen jer je Todorović praktično odbio policijsku zaštitu, a kasnije nije govorio o navedenim pretnjama.

Meta napada bio je u leto 2003. godine poznati beogradski advokat Momčilo Bulatović, angažovan za odbranu haškog optuženika Veselina Šljivančanina. Bulatović je tada ispričao za novine da ga je u dvorištu zgrade u kojoj živi, u Karađorđevoj ulici, sačekao maskirani napadač, koji je ispod zimske jakne izvukao pištolj sa prigušivačem. Advokat se dao u bekstvo i uspeo da izbegne zlu sudbinu.

Milan Janković

-----------------------------------------------------------

Nije bilo provale

Subotica - Advokat Momir Lazić iz Sente ubijen je vatrenim oružjem, potvrdio je Terzija Novak, istražni sudija Okružnog suda u Subotici, posle završene obdukcije tela. Sudija Novak kaže da nije moguće precizno utvrditi vreme smrti i da se ona dogodila između četvrtka od 21 čas do petka ujutru u 8 časova, kada je došla kućna pomoćnica. Ona ga je i pronašla sat i po kasnije u njegovim privatnim prostorijama.

Za sada istražni sudija ne može da kaže da li je iz kuće nešto nestalo, niti da li je u ubistvu učestvovalo jedno ili više lica. Potvrđeno je da nije bilo provale, ali to nije dokaz da je žrtva poznavala ubicu, kaže istražni sudija.

A. I.

[objavljeno: 06.02.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.