Advokat: Presuda Sireti je naručena

Izvor: S media, 23.Jun.2009, 17:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Advokat: Presuda Sireti je naručena

Advokat Aleksandar Cvejić koji je danas pred Specijalnim sudom za ratne zločine zastupao Damira Siretu koji je osuđen na 20. godina robije za slučaj Ovčara, rekao nam je da je presuda skandalozna i nečuvena.

Po rečima advokata Cvejića od kako postoji Sud za ratne zločine, nije bilo presude koja je doneta do te mere bez dokaza kao ova.

- Bazirati presudu i dati nekome 20. godina zatvora, a bazirati je isključivo na dva svedoka saradnika od kojih najmanje jedan >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << laže i to besramno, mogu da kažem da je nečuveno čak i za naše prilike. Smatram da je na ovakav način pre svega sudsko veće iz meni nepoznatih razloga, a za koje se nadam da će jednog dana biti otkriveni izašlo u susret Republici Hrvatskoj i hrvatskim obaveštajnim službama koje su direktno odgovorne za ubistvo Siretinog oca. Siretin otac Sima je nekoliko dana pre nego što je Vukovar pao izveden iz svog stana, i odveden od hrvatske policije i oružanih formacija da bi nakon toga bio pronađen mrtav. Do dana današnjeg Hrvatska nije ni pokrenula istragu o tom slučaju, ali je zato sve učinila da Damir Sireta u Srbiji dobije 20 godina zatvora. Smatram da ovakva presuda ne može da opstane, apsolutno ću se žaliti i sa punim poverenjem idem pred Vrhovni sud Srbije.

Sa druge strane, moram da kažem da sam imao indicije da će se ovako nešto desiti, s obzirom da je još 29. januara ove godine radio Slobodna Evropa objavio da je njihov novinar u sudu saznao da će Damir Sireta biti osuđen . Smatram da je time ispunjen nečiji nalog, a čiji je, to ostaje da se otkrije i učiniću sve koliko bude u mojoj moći da ova presuda pred Vrhovnim sudom padne.



Možete li nam reći da li je Damir Sireta bio na Ovčari u vreme zločina?


Damir Sireta je bio u Novom Sadu kada je evidentni ratni zločin na Ovčari počinjen. U toku svih ovih godina koliko postupak traje Damir Sireta nije osporavao da se na Ovčari dogodio zločin. Po izričito njegovoj želji ja nisam u odbrani osporavao ni jedan materijalni dokaz, ni jedan trag materijalni koji je tamo pronađen. Sve sa njegovim čvrstim ubeđenjem da se zločin desio, ali da on nije u tome učestvovao.

Smatram da je duboko nemoralno nekome ko se na takav način branio dati 20 godina zatvora, znači dati mu maksimalnu kaznu. Apsolutno smatram da postoje svi uslovi i smatrao sam čak da će mu ovo veće dati smrtnu kaznu, i to je jedino što me ne iznenađuje. Jedino što je moglo da me iznenadi to je da mu daju oslobađajuću presudu u ovakvoj konstalaciji snaga kao što je sada. Presuda je naručena i kao takva mora da padne.

Sanja Vajagić

Vekarić: Tužilaštvo zadovoljno presudom

Potparol srpskog tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio da je Tužilaštvo zadovoljno presudom kojom je Damir Sireta osudjen na 20 godina zatvora zbog učešća u ubistvu više od 200 hrvatskih zarobljenika na poljoprivrednom dobru Ovčara, kod Vukovara, novembra 1991. godine.

"Ova presuda je pravda za žrtve ovog zločina", rekao je Vekarić novinarima.

On je naveo da je, zahvaljujući velikim naporima Norveške, Sireta, koji je u toj zemlji uhapšen decembra 2006, izručen Srbiji maja 2008. godine.



Veće za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu osudilo je na 20 godina zatvora Damira Sireta za ratni zločin na poljoprivrednom dobru Ovčara kod Vukovara 1991. godine.


Sireta je otpužen da je kao pripadnik TO Vukovara, koja bila u sastavu tadašnje Jugoslovenske narodne armije, bio u vodu koji je streljao hrvatske zarobljenike na jami Grabovo, na Ovčari, u noći izmedju 20. i 21. novembra 1991. godine.

Sudjenje Sireti počelo je 23. decembra prošle godine, on je uhapšen u decembru 2006. godine u Norveškoj, a Srbiji je izručen u maju prošle godine.

Za zločin na Ovčari 12. marta ove godine izrečena je presuda u ponovljenom postupku za taj zločin koji se vodio protiv 18 pripadnika Teritorijalne odbrane Vukovara.

Tom presudom sedmoro je osudjeno na maksimalne kazne od po 20 godina, petoro je oslobodjeno optužbi, a šestoro osudjeno na kazne od pet do 15 godina zatvora.

Za zločine u Vukovaru vodio se postupak i u Haškom tribunalu gde su pravosnažno na 20, odnosno 17 godina zatvora, osudjeni Mile Mrkšić i Veselin Šljivančanin, dok je Miroslav Radić oslobodjen optužbi.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Presuda Damiru Sireti za zločin na Ovčari

Izvor: RTS, 23.Jun.2009

Veće za ratne zločine osudilo Damira Siretu na 20 godina zatvora za zločin na poljoprivrednom dobru Ovčara kod Vukovara 1991. godine...Pred Većem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu Damiru Sireti je izrečena presuda od 20 godina za ratne zločine na poljoprivrednom dobru Ovčara kod...

Nastavak na RTS...

Damir Sireta osuđen na 20 godina zatvora

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jun.2009

BEOGRAD - U Veću za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu danas je Damir Sireta osuđen na 20 godina zatvora za učešće u ubistvu više od 200 hrvatskih zarobljenika na poljoprivrednom dobru Ovčara kod Vukovara, novembra 1991. godine...Sireta je kao pripadnik teritorijalne odbrane Vukovara koja...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Sireti 20 godina za zločin na Ovčari

Izvor: RTS, 24.Jun.2009, 03:24

Veće za ratne zločine osudilo Damira Siretu na 20 godina zatvora za zločin na poljoprivrednom dobru Ovčara kod Vukovara 1991. godine...Pred Većem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu Damiru Sireti je izrečena presuda od 20 godina za ratne zločine na poljoprivrednom dobru Ovčara kod...

Nastavak na RTS...

Damiru Sireti 20 godina zatvora

Izvor: Blic, 24.Jun.2009

BEOGRAD - Veće za ratne zločine u Beogradu osudilo je juče na 20 godina zatvora Damira Siretu za ratni zločin na poljoprivrednom dobru Ovčara kod Vukovara 1991.....Sireta je optužen da je kao pripadnik TO Vukovara, koja je bila u sastavu tadašnje Jugoslovenske narodne armije, bio u vodu koji je...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.