Izvor: RTS, 09.Feb.2024, 14:39

Најмање девет особа страдало у израелском бомбардовању Рафе; ActionAid: "Људи у Гази су сада толико очајни да једу траву"

Рат Израела и Хамаса – 126. дан. Међународне организације позивају Израел да не шири офанзиву на Рафу где више од милион расељених Палестинаца тражи уточиште. Бела кућа је саопштила да неће подржати било какве планове Израела за велику војну операцију у том граду >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << на југу Газе без плана заштите цивила. Међународна добротворна организација јавља да храна у Гази постаје "толико оскудна да људи прибегавају да једу траву".
Израелска војска наставља операције широм Појаса Газе, а најжешће борбе воде се у Кан Јунису, где је убијено више од 20 хамасоваца. На мети ИДФ-а био је погранични град Рафа, погинуло је 13 Палестинаца.
Генерални секретар Уједињених народа Антонио Гутерес рекао је да расељени Палестинци заробљени у Рафи, близу границе с Египтом, немају где да потраже склониште док се израелске снаге припремају за напад који би, према мишљењу хуманитарних група, могао да резултира губитком великог броја цивила.
"Свака већа војна операција у Рафи у овом тренутку, под оваквим условима, где се налази више од милион, вероватно милион и по Палестинаца, који траже уточиште, без плана заштите цивила, била би катастрофа, и не подржавамо то", рекао је портпарол Беле куће Џон Кирби.
У међувремену, делегација Хамаса стигла је у Каиро на разговоре о потенцијалном прекиду ватре с Израелом.
Египатски званичници проценили су да ће нови преговори трајати најмање десет дана пре него што започне примирје као део прве фазе споразума. 
Број убијених Палестинаца у израелским ваздушним нападима на Појас Газе премашио је 27.000, саопштило је Министарство здравља из Газе.
Како наводе, од 7. октобра у израелским нападима убијено је 27.840 Палестинаца, док је 67.317 рањено.
Наставља се размена ватре између израелске војске и Хезболаха у Либану. Како се наводи, два оперативца Хезболаха убијена су у нападу дроном у јужном Либану.
Огласили су се и Хути, који су поручили да ће наставити са нападима у Црвеном мору уколико храна, лекови и хуманитарна помоћ не буду дистрибуирани у све делове Појаса Газе.
Упозоравају да амерички и британски напади на ту групу неће донети ништа добро САД, Британији или Израелу.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.