Izvor: Politika, 28.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Aco Tomić ukinuo hranu

U krugu kasarne na Topčideru pet godina su bila parkirana četiri vozila iz Republike Srpske Pukovnik Milivoje Simić, nekadašnji komandant 46. logističke brigade, izjavio je juče da je lično naredio da se obustavi snabdevanje hranom jedinice za obezbeđenje Ratka Mladića. Tokom jučerašnjeg svedočenja u nastavku postupka protiv optuženih za skrivanje Ratka Mladića, Simić je precizirao da je to uradio na sugestiju generala Ace Tomića, tadašnjeg šefa Vojno-bezbednosne agencije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
– Uradio sam to iz bezbednosnih razloga čim sam saznao da je ova jedinica transformacijom Komande stana potpala pod moju komandu – objasnio je Simić i dodao:

– Moj direktno nadređeni starešina general Branislav Dašić, koji me je primio sutradan, složio se sa ovakvom odlukom.

Odgovarajući na pitanja branioca, Simić je objasnio da je naredba o obustavi izdavanja hrane izdata usmeno, s obzirom na to da ni ona o snabdevanju nije bila pisana.

Referent u komandi kasarne na Topčideru Marijan Mirčevski rekao je juče da se jedinica za obezbeđenje haškog optuženika Ratka Mladića hranila u toj kasarni do oktobra 2002. godine. On je dodao da je optuženi Blagoje Govedarica, koji mu je donosio liste sa brojnim stanjem za trebovanje hrane, poslednji put to učinio u oktobru za novembar 2002. godine.

– Urađen je proračun za novembar, ali hrana nije podignuta, jer je, pukovnik Simić zabranio da se izdaje hrana jedinici za obezbeđenje Mladića – rekao je Mirčevski.

Tokom jučerašnjeg glavnog pretresa u svojstvu svedoka saslušan je i Dušan Vinčić, nekadašnji komandant Komande stana kasarne na Topčideru. On je, između ostalog, rekao i da je u martu 2003. godine, stiglo naređenje tadašnjeg ministra odbrane Borisa Tadića da se pregledaju kasarne i sačini izveštaj o tome jer se, kako je naveo, "nešto dešavalo".

Tokom svog svedočenja, kapetan prve klase Goran Celić rekao je da su u krugu kasarne u Topčideru duže od pet godina bila parkirana četiri vozila dovezena iz Republike Srpske, a korišćena su pošto su na njih stavljene tablice rashodovanih vozila VJ. Jedno od tih vozila, "golf", bilo je 12. marta 2003. blizu zgrade Vlade Srbije u trenutku kada je ubijen premijer Srbije Zoran Đinđić, zbog čega je vozač saslušan kao svedok na suđenju za ubistvo premijera, rekao je Celić. Sva četiri vozila su u martu zapečaćena zbog nepropisne registracije i u julu vraćena u Republiku Srpsku, rekao je svedok.

M. Derikonjić

[objavljeno: 28.12.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.