Abazović: Otkrivena prevara od više od milion evra u MUP-u; Tender namešten za firmu iz Beograda

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Feb.2021, 11:47

Abazović: Otkrivena prevara od više od milion evra u MUP-u; Tender namešten za firmu iz Beograda

U crnogorskom MUP-u je otkrivena prevara od više od milion evra iz donacija Evropspke unije, rekao je potpredsednik vlade Dritan Abazović.

Abazvić je na konferenciji za novinare tim povodom rekao da je u pitanju zloupotreba donacije Evropske unije za obezbeđivanje nabavke opreme za nadzor morske granice prema Hrvatskoj i Albaniji.

"Borba protiv korupcije i organizovanog kriminala ostaje prioritet. Došli smo do prvog većeg slučaja koji neće biti jedini. Otkrivena >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je prevara od preko milion evra od donacije EU. Kupljena oprema ne radi više od godinu. Nemamo evidentne dokaze, ali je velika mogućnost da se dešavao šverc u tom periodu, možete zamisliti kojih razmera", rekao je Abazović.

Abazović je rekao i da su o svemu obavešteni evropski partneri.

Zloupotrebu je, inače, otkrila posebna Komisija Ministarstva unutrašnjih poslova koju je formirao ministar Sergej Sekulović, a koja se bavi detaljnim proverama brojnih ugovora.

Na čelu te Komisije je državni sekretar u MUP Rade Milošević.

Milošević: Tender bio namešten za firmu iz Beograda

Rade Milošević kaže da je tender bio namešten da bi ga, kako je rekao, dobila beogradska firma "Makina sekjuriti".

"Utvrdili smo izlaskom na teren da je nabavljena mnogo lošija oprema, pet puta jeftinija od naplaćene. Firma koja je dobila tender uklonila je nalepnice firme od koje je nabavljena od jeftinijeg proizvođača i zalepila etikete renomiranog preduzeća", rekao je Milošević na konferenciji za novinare.

Tender, kaže, bio namešten da ga dobije beogradska firma.

"Na primer rok za nabvku je dat od 20 dana, iako je za nabavku ovakve opreme potrebno najmanje 60 dana. Prilikom realizacije tendera bivši ministar je formirao Nadzornu komisiju, 180 dana su krili dokumentaciju kako bi istekao ugovor sa dobavljačem i kako se ne bi mogla aktivirati bankarska garancija. Omogućeno je da firmi koja nije iz Crne Gore može da daljinski pristupi video madzoru crnogorske granice i da kontroliše situaciju", kazao je Milošević.

Dodao je da je ovde tužilaštvo zakazalo.

"Do juče nismo imali reakciju tužilaštva. Nuđen je mito članu Nadzorne komisije, policijskom službeniku koji je to prijavio i dao izjavu Višem tužilaštvu i to je završilo u fioci. Mi ćemo prekontrolisati svaki tender u MUP, a ovo je početak, šta se sve radilo i kako je trošen novac", kazao je Milošević, prenele su podgoričke Vijesti.

Potpredsednik vlade Dritan Abazović je kazao da znaju ko je odgovaran, ali da neće da preuzimaju ulogu tužilaštva.

"Što se tiče bivšeg ministra unutrašnjih poslova Mevludina Nuhodžića, on ima funkcionalnu odgovornost sigurno, za ostalo ne znam, jer kamere nisu radile više od godinu. Delegacija EU je upoznata sa ovim. Došli smo u situaciju da se pravdamo zašto je neko proneverio novac poreskih obveznika građana EU", kazao je Abazović.

Abazović je kazao da kada je riječ o opremi, radi se o radarima i kamerama.

"Tražili smo jednu opremu, a dobili drugu. Samo radar je vredan 400.000", kazao je on.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

VELIKA PREVARA OTKRIVENA U CRNOGORSKOG POLICIJI Abazović: Pronevereno milion evra iz donacije EU!

Izvor: Kurir, 18.Feb.2021

U crnogorskom MUP-u je otkrivena prevara od više od milion evra iz donacija Evropspke unije, rekao je potpredsednik vlade Dritan Abazović.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.