ALKATRAZ  BEZ STANARA

Izvor: Kurir, 24.Mar.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ALKATRAZ BEZ STANARA

U novi specijalni paviljon požarevačke "Zabele" trebalo bi da se usele vođe i članovi "zemunskog", "veterničkog" i Jotkinog klana

POŽAREVAC - Paviljon posebne namene u Kazneno-popravnom zavodu "Zabela" kod Požarevca, za lica osuđena pred Specijalnim sudom u Beogradu, još uvek nije primio prve "stanare", iako je otvoren u januaru 2007. godine.

- U našem zavodu trenutno boravi 35 takvih osuđenika, koji će u "specijalni paviljon" biti prebačeni tek po usvajanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << zakona o izvršenju kazne u posebnim zatvorskim odeljenjima. Iako smo njegovo usvajanje i primenu očekivali do kraja leta, sve se odlaže do daljeg, zbog trenutne političke situacije u zemlji - rekao nam je Dejan Novaković, zamenik upravnika KPZ "Zabela". Na pitanje gde bi bio smešten Milorad Luković-Legija kad bi pristigao u ovaj zatvor pre donošenja navedenog zakona, Novaković je odgovorio "na sigurno", negirajući bilo kakvu mogućnost njegovog bekstva.

Načelnik Službe za prevaspitanje Radojica Šutović nije želeo da navodi imena ovih lica da se oni ne bi, kako je rekao, "dodatno reklamirali". Prema našim saznanjima, među njima se nalaze bivši pripadnik JSO Branko Berček, osuđen na 40 godina zbog ubistva Ivana Stambolića, nekadašnjeg predsednika Predsedništva Srbije, kao i njegovi saučesnici Leonid Milivojević i Dušan Maričić Gumar, osuđeni na po 30 godina. Tu su i Zoran Jotić Jotka, vođa "kruševačke grupe", kažnjen sa 12 godina zbog reketiranja i ucena, kao i članovi "veterničkog klana", na čelu sa braćom Dušanom i Dragoljubom Zličićem, koji su dobili devet, odnosno sedam godina zbog rasturanja droge. Njima će se kasnije pridružiti i osuđeni za ubistvo premijera Zorana Đinđića Milorad Ulemek Legija, protiv kojeg se vode i sudski postupci za četvorostruko ubistvo na Ibarskoj magistrali i za brojna krivična dela "zemunskog klana", i Zvezdan Jovanović.

Sve njih čeka smeštaj u novom objektu, popularno nazvanom "požarevački Alkatraz", površine 2.200 kvadrata, sa 120 samica, iz kojeg je bekstvo onemogućeno najsavremenijom video-opremom i zaštitnim zidovima visokim šest metara. Oni će biti smešteni u ćelije površine sedam kvadrata, s krevetom, radnim stolom i mokrim čvorom. Dvospratni objekat poseduje dva krila povezana polukružnim delom, dok se u spojnom delu nalaze trpezarija, dnevni boravak, soba za posete i prostorije za stražare i službenike zatvora, s kuhinjom i vešernicom u podrumskom delu. Specijalni paviljon ima i stomatološku ordinaciju, biblioteku i laboratoriju, tako da se njegovi "stanari" neće sretati s ostalim zatvorenicima "Zabele", kojih trenutno ima oko 1.300. Među njima su 54 lica osuđena na najteže kazne, od 20 do 40 godina zatvora. Od toga, 14 su po starom zakonu osuđena na smrt, ali im je kasnije ova kazna preinačena na 40 godina.[ antrfile ]

ZATVOR STROGO ZATVORENOG TIPA

Požarevački zatvor svrstan je u kategoriju zatvora s posebnim obezbeđenjem, ili "strogo zatvorenog tipa", kako se ranije nazivao. Jedini je takve vrste na teritoriji Srbije bez Kosmeta, i u njemu zatvorske kazne izdržavaju osuđeni za najteža krivična dela. Iako je poslednjih godina bezbednosna situacija unutar zatvora zadovoljavajuća, problem je nedostatak kadrova, jer s osuđenicima trenutno radi 11 vaspitača umesto optimalnih 17, dok u službi obezbeđenja nedostaje oko 20 straža.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.