Izvor: B92, 29.Mar.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AI kritikuje vlasti Crne Gore

London -- Amnesti internešenel zabrinut zbog neuspeha vlasti Crne Gore da obeštete žrtve kršenja ljudskih prava iz 1992.

AI danas saopštava da je zabrinut zbog toga što vlasti nisu uspele da privedu pravdi odgovorne za hapšenje i nestanak 83 muslimanska civila, koji su, pošto su izbegli iz BiH zbog rata, uhapšeni i deportovani iz Crne Gore u BiH 1992. AI je u pismu od Ministarstva pravde tražio obeštećenje žrtav i njihovih porodica, nezavisno od toga da li su odgovorni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za nestanak privedeni pravdi.

AI je od vlasti tražio da žrtvama i članovima njihovih porodica obezbede nesmetan pristup republičkim sudovima u zahtevima da im se obezbedi obeštećenje, a od Ministarstva pravde da svim odgovornima za deportovanje muslimana 1992, nezavisno od njihove funkcije, bude suđeno efikasno i pravedno.

Reč je o 83 muslimanska muškarca koja su zbog rata u BiH izbegla u Crnu Goru, gde ih je od 19. do 27. maja uhapsila policija u Herceg Novom i izručila vlastima Republike Srpske.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.