„A sada pamet u glavu“

Izvor: Glas javnosti, 08.Okt.2009, 11:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„A sada pamet u glavu“

BEOGRAD - Siniša Vučinić juče je uslovno osuđen na šest meseci zatvora, uslovno dve godine, zbog pretnji predsedniku smrću Socijaldemokratske unije Žarku Koraću i novinaru nedeljnika Vreme Milošu Vasiću.

Obrazlažući presudu, u Trećem opštinskom sudu u Beogradu, sudija Aleksandar Stepanović je rekao rekao Vučiniću: „A sada pamet u glavu i da se to ne ponovi, jer ćete, ako ponovite delo, ići u zatvor. Ovoga puta ste prošli sa uslovnom osudom jer ste porodičan čovek >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << i pošto ste samo jednom početkom devedesetih osuđeni, ali je osuda brisana iz kaznene evidencije“. Sudija je Vučiniću savetovao da ubuduće povede računa o svom ponašanju.

Treće opštinsko tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužni predlog protiv Vučinića zbog krivičnog dela ugrožavanja sigurnosti zato što je uputio pretnje smrću Koraću i Vasiću, poručivši im da će „proći kao njihov prijatelj Zoran Đinđić“.

Korać: „Skandalozna presuda“

Poslanik Socijaldemokratske unije Žarko Korać ocenio je presudu „skandaloznom“ i izrazio nadu da će tužilaštvo podneti žalbu na tu presudu. Korać je istakao da je Vučinić njemu i novinaru Vasiću pretio smrću i da je očigledno „da je sud smatrao da to nije Bog zna šta i izrekao mu samo uslovnu kaznu.“ Korać je naveo da „nije ni čudo što ima toliko nasilja na ulicama kada se za pretnju smrću izriče takva presuda“. On je podsetio da je otac teniserke Jelene Dokić, Damir nedavno za isto delo dobio zatvorsku kaznu od 15 meseci zbog pretnje smrću ambasadorki Australije i ukazao na različitu praksu sudova za iste stvari.

Žrtva sam verbalnog delikta

Siniša Vučinić kaže da je nezadovoljan presudom, pošto je očekivao da će biti oslobođen optužbi.

- Nisam počinio nikakvo krivično delo. Žrtva sam verbalnog delikta jer je očigledno da na ovaj način žele da me ućutkaju i uklone iz političkog života, ali im to neću dozvoliti. Politički sam progonjen još od 2000. godine, uvek sam pod nekom prismotrom, tako da me ova odluka nije iznenadila. Ovom presudom mi je zabranjena javna reč. Što se tiče Koraća i Vasića, oni nisu imali razloga da se plaše jer ja nisam čovek mržnje već ljubavi. Ja sam samo na uvredu odgovorio uvredom jer kod mene su ponos i dostojanstvo ono čega se ne odričem.

Uvek ću zastupati ideje srpskog nacionalizma i četničke ideologije - rekao je Vučinić zanaš list, dodajući da će njegov advokat odlučiti o tome da li će podneti žalbu na presudu.

Vučinić kaže i da se dosetio i kako da izbegne eventualne tužbe političkih protivnika:

- Pošto ću, ako presuda postane pravosnažna, biti prinuđen da ćutim mumija, moraću da angažujem svog stalnog portparola, koji će umesto mene da govori da postoji osnovana sumnja da sam nešto izjavio.  

D. Ć.

LDP: Tolerisanje nasilja

Liberalno demokratska partija (LDP) ocenila je da uslovna osuda koja je izrečena Siniši Vučiniću kompromituje najave iskorenjivanja nasilja. LDP je u saopštenju ocenio da su upravo takve navike tolerisanja i poruke pojedinih institucija prema javnosti i doprinele stvaranju atmosfere nekažnjivosti nasilja koja je kulminirala aktima nasilja čiji smo svedoci i žrtve proteklih nekoliko nedelja. Ta stranka naglašava da je nedopustivo da državne institucije, a naročito sud, imaju razumevanja za ponašanje javne ličnosti koja godinama, na najgrozniji način, u javnosti preti svima za koje oceni da ne ispunjavaju njegove kriterijume „patriotizma“.

Covek je siledzija.

Mesto mu je u zatvoru.

Treba da bude primerno kaznjen pa da se konacno civilizuje.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.