Izvor: RTS, 22.Apr.2023, 12:30

Приказан дрон ЦХ-95 – у ваздуху може да остане до 20 сати и да понесе 200 килограма убојитих средстава

На приказу способности Војске Србије представљен дрон ЦХ-95. Према спољашњем изгледу, нова бесплитона летелица ЦХ-95 врло је слична оној коју Србија већ поседује – ЦХ-92А, али знатно већа.
Дужина летелице, која је приказана на аеродрому Батајница, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << у оквиру  "Гранита 2023" је 9,05 м, висина 2,77 м, а размах крила 20,5 м. Може да понесе више од 200 килограма спољног терета, тј. убојитих средстава. У ваздуху може да остане до 20 сати, а максимална брзина му је 280 километара на час. 

Од командне станице може да се удаљи највише 200 км. Од додатних карактеристика на интернету се могу пронаћи подаци о максималном долету који може бити 4.000 километара, плафон лета је 5.000 метара, а да полети и слети, потребно му је 800 метара.
Произвођач наводи да основна верзија ЦХ-95 има две поткрилне подвесне тачке, а може се наћи и информација да их, највероватније унапређена варијанта, има 4 или 6.
Може се наоружати веома разноврсним наоружањем, палетом вођених и невођених ракета.
ЦХ-95 припада беспилотним летелицама класе МАЛЕ (Medium altitude, Long endurance), први пут је јавно приказана 2010. године. Унапређену верзију ЦХ-95 јавност је упознала тек 2015. године. 
Како се још наводи примарно је развијена за кинеско ратно ваздухопловство, а није познато да је било ко у свету набавио овај тип летелице. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.