Izvor: RTS, 08.Dec.2023, 12:58

Од почетка године убијена 94 новинара у свету, већина током извештавања из Појаса Газе

Међународна федерација новинара (ИФЈ) саопштила је да су од почетка године убијена 94 медијска радника, већина у сукобу Израела и Хамаса, док је скоро 400 њих затворено.
ИФЈ, водећа светска организација за одбрану права новинара, наводи да је 68 новинара, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << од којих су већина Палестинци, убијено извештавајући о сукобу Израела и Хамаса у Појасу Газе, што статистички представља више од једног медијског радника дневно и 72 одсто укупног броја смртних случајева у медијима током ове године.

"Рат Израела и Хамаса је смртоноснији за новинаре од било ког другог појединачног сукоба откако је ИФЈ почео да води евиденцију 1990. године", саопштила је група.
Украјина остаје на листи "земаља опасних по новинаре" скоро две године од почетка рата у тој земљи, где су три медијска радника убијена од почетка 2023. године, наводи се у саопштењу ИФЈ.
У Северној и Јужној Америци до сада је убијено седам новинара који су настрадали током истраживања оружаних група или проневера јавних средстава.
У Африци су забележена убиства четири медијска радника, за које ИФЈ тврди на нису довољно истражена.
Од 393 заточена новинара, највећи број се налази у Кини и Хонгконгу, Мјанмару, Турској, Русији и на Криму, Белорусији и Египту, закључила је Међународна федерација новинара у свом годишњем извештају. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.