Izvor: RTS, 09.Avg.2023, 19:48

"ЈАТ техника" завршила прву у Европи конверзију "боинга 767" из путничког у теретни

Групација за одржавање ваздухоплова "Авиа прајм", коју чине три компаније укључујући и српску "ЈАТ технику" завршила је прву у Европи конверзију авиона "боинг 767-300" из путничког у теретни.
Групација "Авиа прајм" је саопштила да је конверзија широкотрупног >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << авиона овог типа реализована у производним погонима "ЈАТ технике" у Београду, у сарадњи са израелском авио-индустријом, у хангару број 2 који, са преко 9.000 квадратних метара, представља једно од највећих постројења те врсте у овом делу света.

Први конвертовани авион регистрационих ознака "9H-CAC" полетео је данас у 16 сати по локалном времену са београдског аеродрома у правцу малтешке престонице Валете, након што је претходно предат новом власнику и наручиоцу пројекта "Челенџ групи".
У саопштењу се напомиње да је "Челенџ група" глобални лидер у теретном авио-саобраћају, који према речима извршног директора Јосија Шоукроуна планира да до 2026. године утростручи своју флоту инкорпорирајући и ефикасни авион "боинг 777".
"Узбуђени смо јер је смела визија која је настала пре шест година данас постала стварност, уз напомену да смо се дуго спремали за ово, пролазећи најзахтевније контроле ваздухопловних власти и поносни смо на нову технологију и знање који су први пут примењени у Београду", изјавио је главни извршни директор "Авиа прајма" и "ЈАТ технике" Пјотр Качор.
Качор је истакао да је ово почетак новог поглавља у историји "Авиа прајма" и европске авијације.
"То ће учврстити нашу позицију као главног европског добављача за конверзију широкотрупних авиона типа Боинг и Ербас", рекао је Качор.
Радови на наредном "боингу 767-300" већ у пуном јеку Авион коме је ова модификација удахнула нови живот први је у низу широкотрупних летелица које ће се убудуће конвертовати у новом европском центру за ову намену који се налази у Србији, а радови на наредном "боингу 767-300" већ су у пуном јеку.
Качор је нагласио да, уз вишедеценијску стручност, компанија заинтересованим странама најнапредније технологије у индустрији нуди по компетитивним ценама.
"Поносни смо што предводимо све више пројеката који доприносе зеленијој и одрживијој будућности у авијацији, а уз континуирани напредак уверени смо у нашу светлу перспективу, јер како наш слоган каже, за нас је једини пут - пут ка врху", закључује Качор.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.