Izvor: RTS, 15.Feb.2024, 16:16

На такмичењу у Охају титулу "најбољег ратника" понео Иван Јеремић из 72. бригаде за специјалне операције

Српски војник признат је у свету - од историјских битака до данашњих дана, где се у мирнодопским надметањима са војницима других држава истичу као најбољи ратници. Ту титулу је први пут однео и један војник из Србије – припадник 72. бригаде за специјалне операције >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Иван Јеремић.
У одмеравању физичких способности и војничких вештина, у Охају, титулу Најбољи ратник први пут однео је и један војник из Србије. Припадник 72. бригаде за специјалне операције Иван Јеремић био је бољи од војника из Мађарске као и оних из америчких држава Ајове, Висконсина, Илиноиса, Индијане, Минесоте, Мичигена и Охаја.
"Такмичење је било осмишљено тако да је требало да покаже колико војник може да издржи, односно које су границе издржљивости, где војник под изузетним физичким и психичким напором може да покаже да је спреман да извршава задатке на врхунском нивоу", навео је Иван Јеремић, водник прве класе у 72. бригади за специјалне операције.
Током пет дана војници су се надметали у 15 дисциплина међу којима су и гађање под стресом, маршеви под оптерећењем, навођење артиљеријске ватре, преживљавање у води.
"Припрема је свакако постојала, али неке специфичне припреме директно везана за такмичење у Охају и није било. Нисмо знали правила, нисмо знали које су дисциплине, тако да би таква врста припреме била незамислива. Оно што смо ми радили као наше припреме су само наставак свакодневног рада и обуке у 72. бригади за специјалне операције, где смо ставили акценат на налажењу решења како бисмо решили неке ситуације и неке задатке", истакао је Иван Јеремић.
Чланови српског тима, који су и први српски војници који су учествовали на овом такмичењу, морали су да се доказују са оружјем које не користе у својим јединицама.
"Било је компликовано, не може се рећи да није, али то наоружање негде има исти негде или сличан принцип рада. Тако да имали смо један дан припреме за то. Добро смо да кажемо то запамтили и добро смо тактику направили. Имали су неке специфичне исто захтеве у вези тог расклапања и склапања које се код нас у нашој земљи не раде. Тако да на прави начин смо то схватили. Вежбали смо до касне ноћи тај дан да би та дисциплина била успешна и добро смо то урадили тако да и то је резултирало да будемо први у тој дисциплини", рекао је Јеремић.

По повратку из Охаја у касарну у Панчеву темпо се не смањује.
"Живот у јединици је пре свега динамичан. Са много задатака, много обуке, много ствари које требају да се обаве на свакодневном нивоу. Морате бити спремни да одлучите у неким ситуацијама нешто што можда неће бити ни добро по вас, али једноставно то је потребно. Да будете свесни и психички јаки и физички да можете све то да изнесете, да будете помоћ како себи тако и колеги", истакао је најбољи ратник.
Иако нема припаднике војске у породици нема ни дилему где је његово место.
"Заволите све то", поручио је Иван Јеремић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.