Izvor: RTS, 05.Mar.2024, 10:08

Енергетска ефикасност штеди до 70 посто енергије за грејање и хлађење

Данас се обележава "Дан енергетске ефикасности" која се сматра и новим извором енергије. На пролеће биће и нови конкурси за субвенције унапређења енергетске ефикасности у домаћинствима. А први пут почиње и реализација пројекта енергетске обнове читавих зграда. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Пријавило се готово 1.500 стамбених заједница, три пута више него што је предвиђено за ову годину. Саветница за енергетску ефикасност у Удружењу за енергетику Пивредне коморе Србије Антонела Солујић рекла је за РТС да ће у наредних 10 година све зграде морати да имају енергетске пасоше и да се тиме штеди до 70 одсто енергије.
Саветница за енергетску ефикасност у Удружењу за енергетику Пивредне коморе Србије Антонела Солујић рекла је да енергетска ефикасност представља начин да ми задовољимо своје потребе, али уз мању количину енергије.

"У свим сегментима можемо унапредити енергетску ефикасност како бисмо имали исти комфор, а потрошили мање енергије. Смањењем потрошње утичете на то да можете да произведете мање енергије и тако чувате животну средину", истакла је Солујићева гостујући у Јутарњем дневнику.
Према њеним речима, у Србији је издавање енергетских пасоша обавезно од 2012. године, а они се издају на основу количине потребне за грејање.
Истакла је да и обновљене зграде морају да имају енергетске пасоше, а од прошле године све зграде ће морати да имају у наредних 10 година енергетске пасоше. Како је истакла, они ће бити обавезни при продаји станова, као што је то сада случај у Европи.
Држава наставља са субвенцијама у 15 градова за обнову стамбених заједница. Солујићева је истакла да је овај пројекат значајан са више аспеката, попут смањења потрошње енергије и смањења гасова стаклене баште.
Саветнице за енергетску ефикасност у Удружењу за енергетику Пивредне коморе Србије каже да се на овај начин може уштедети до 70 посто енергије и да ће касније са енергетском ефикасношћу бити омогућена наплата даљинског грејања по утрошку.
Напоменула је да су велики проблем индивидуалне куће које немају ни фасаду и додала да немамо у пропису дефинисано колики мора да буде термички омотач, али да је то минимум 10 центиметара.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.