Izvor: RTS, 05.Nov.2023, 06:53

Бајден: Постигнут напредак ка "хуманитарној паузи"; Хамас тврди да је више од 60 талаца нестало због ваздушних удара

Тридесети дан сукоба израелске војске и Хамаса. Десетине цивила погинуле у новом нападу на избеглички камп Џабалија у Гази. Хамас тврди да су се сукобили са израелским војницима у граду Гази. Амерички председник Џо Бајден каже да је постигнут напредак ка одређивању >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << "хуманитарне паузе“ у борбама између Израела и Хамаса. Биланс погинулих цивила бизу 8.500.
Жене и деца чине већину од најмање 15 убијених и десетине рањених у израелском нападу на највећу школу на северу Газе, у избегличком кампу Џабалија. Бомбе су погодиле двориште школе, где су шатори са хиљадама избеглица. У нападу је погођен и део школе у којој су жене пекле хлеб.
Палестинске власти тврде да су израелске снаге погодиле возило хитне помоћи – убијено је 15 особа, 60 је рањено, готово 8.500 од почетка сукоба. ИДФ одговара да су мета напада били припрадници Хамаса, за које тврде да се крију у цивилним објектима.
Војно крило Хамаса тврди да је више од 60 талаца нестало због израелских ваздушних напада на Газу.
После разговора америчког државног секретара Блинкена и арапских лидера, у Јордану остају бледи изгледи за скоро примирје у Гази. Арапски захтев за хитни прекид ватре – Ентони Блинкен је одбио уз оцену да би то дало шансу Хамасу да се прегрупише.
Сложили су се само да за 600.000 расељених Палестинаца, који су се склонили у зграде УН, у Гази - нема сигурног места. Израел је раније одбио америчке позиве на паузу у бомбардовању док више од 240 талаца не буду ослобођени.
Са друге стране, амерички председник Џо Бајден каже да је постигнут напредак ка одређивању "хуманитарне паузе“.
Турски председник Реџеп Тајип Ердоган прекинуо је контакте с израелским премијером. Анкара је повукла свог амбасадора у Израелу због, како је навела, хуманитарне трагедије у Појасу Газе, и одбијања Израела да пристане на прекид ватре.
Преко граничног прелаза Рафа из Египта у Газу ушло је 30 камиона са хуманитарном помоћи.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.