Izvor: RTS, 08.Feb.2024, 13:19

НБС задржала рефентну каматну стопу на 6,5 одсто

Извршни одбор Народне банке Србије (НБС) одлучио је наседници да референтну каматну стопу задржи на нивоу од 6,50 одсто, објавила је централна банка.
На непромењеним нивоима су задржане и каматне стопе на депозитне (5,25 одсто) и кредитне олакшице >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << (7,75 одсто).

Одлуку Извршног одбора о задржавању референтне каматне стопе на непромењеном нивоу определило је даље смањење глобалних инфлаторних притисака, као и успостављена опадајућа путања домаће инфлације и њен очекиван повратак у границе циља половином ове године, истиче НБС.
Наглашава да је приликом одлучивањ уважена и чињеница да су у претходном периоду повећани референтна каматна стопа и стопе обавезне резерве.  као  и да ће ефекти ових мера наставити да се преносе на инфлацију и у наредном периоду.
"Преношење досадашњег пооштравања монетарне политике на каматне стопе на тржишту новца, кредита и штедње, као и пад инфлационих очекивања финансијског сектора и привреде за годину дана унапред указују на ефикасност трансмисионог механизма монетарне политике", наводи централна банка.
Инфлација убрзано пада НБС додаје да је Извршни одбор имао у виду да "глобална инфлација опада брже од очекивања и приближава се претпандемијским нивоима, услед слабљења трошковних притисака, попуштања застоја у ланцима снабдевања и ефеката претходног заоштравања монетарних услова већине централних банака".
"Иако су светске цене нафте у паду због смањене тражње, а цене примарних пољопривредних производа због глобално добре пољопривредне сезоне, глобална неизвесност може утицати на њихов раст и успорити повратак инфлације у границе циља у многим земљама", каже се у саопштењу.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.