500 umrlih od vrućine u Mađarskoj

Izvor: B92, 25.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

500 umrlih od vrućine u Mađarskoj

Beograd, Budimpešta -- U Mađarskoj 500 ljudi stradalo od uzroka direktno ili indirektno povezanih s ekstemnim vrućinama, Srbija bez takvih podataka.

Kako navode u mađarskom institutu za zdravlje, oni su umrli između 15. i 22. jula i to od toplotnih udara, kardiovaskularnih problema i drugih bolesti koje su pogoršane vrućinom. U Rumuniji je saopšteno da je od vrelog talasa umrlo najmanje 30 ljudi. U Srbiji, pri temperaturi između 40 i 45 stepeni, međutim, zvanično niko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nije umro od vrućine.

Više nadležnih institucija navodi da nema podatke, a jedino Hitna pomoć u Beogradu navodi da je bilo smrtnih slučajeva za koje može da se kaže da su direktna posledica ekstremno visokih temperatura.

U Ministarstvu zdravlja Srbije nemaju podatke i novinare upućuju na Institut za javno zdravlje "dr Milan Jovanović Batut".

U Institutu, međutim, podatke dobijaju na svakih šest meseci, ali veruju da ažurnije podatke, barem za Beograd, ima Gradski zavod za javno zdravlje.

Gradski zavod ne raspolaže takvim podacima, ali u zavodu smatraju da je prava adresa Rebublički zavod za statistiku, od kojih i oni dobijaju podatke.

U Zavodu za statistiku nemaju podatke i ukazuju da je, ako uopšte ima elemeneta za sabiranje broja žrtava vrućine, još rano jer su vrućine bile prethodnih dana.

Smrt od posledica vrućine nije razlog za pozivanje policije, te ni MUP nema podatke o tome.

Podatke, bar za Beograd, ima Hitna pomoć i oni ukazuju da u glavnom gradu poslednjih dana nije bilo smrtnih slučajeva za koje može da se kaže da su direktna posledica ekstremno visokih temperatura, rekla je Beti lekarka beogradske službe Hitne pomoći Nada Macura.

Prema njenim rečima, "da bi se za uzrok smrti konkretno proglasila vrućina, nephodno je da preminula osoba ranije nije bolovala od nekih hroničnih bolesti, kao otežavajućih okolnosti. Direktan uzrok smrti u tom slučaju trebalo bi da bude jaka sunčanica ili toplotni udar".

Ona je dodala da je proteklih dana zbog vrućine zabelezen povećan broj srčanih napada, epileptičnih napada i moždanih udara.

Prema rečima Macure, bilo je i smrtnih slučajeva srčanih i ostalih hroničnih bolesnika, ali se ne može tvrditi da su oni direktna posledica visoke temperature.

Takođe, stradali su i žetva i stoka, navode u Ministarstvu poljoprivrede, o čemu možete čitati u posebnoj vesti.

Dve osobe preminule od vrućine u Grčkoj

Dve osobe su preminule a nekoliko desetina je prebačeno u bolnicu u Grčkoj, gde je danas u pojedinim krajevima izmereno 45 stepeni Celzijusa, saopšteno je u Atini.

Jedna starija žena je umrla na severu Grčke u bolnici od toplotnog udara, što je druga žrtva u poslednja dva dana.

Grčko Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je najmanje 15 osoba prebačeno u bolnice u poslednjih 24 časa zbog tegoba izazvanih visokom temperaturom.

Temperatura u Grčkoj iznad je 40 stepeni već šesti dan zaredom, dok se vatrogasci bore s nekoliko desetina požara širom zemlje.

"Sprovodimo plan za hitne slučajeve drugi put tokom meseca, ali je situacija pod kontrolom", rekao je grčki ministar zdravlja Dimitris Avramopulos.

Krajem juna talas izuzetno visoke temperature je takođe zahvatio Grčku, gde je najmanje deset osoba umrlo, a više od 250 je imalo tegobe.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.