Izvor: RTS, 09.Mar.2024, 13:04

Вучић: Настављамо са повећањем плата у војсци, циљ да направимо 5.000 дронова самоубица "комарац"

Председник Александар Вучић најавио је током обиласка Војнотехничког института у Жаркову да припадници Војске Србије могу да очекују наставак повећања плата. Вучићу је показано више модела дронова самоубица које развијају наши стручњаци, међу којима је и дрон >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << "комарац 1". Циљ је да имамо 5.000 дронова "комараца", навео је Вучић.
Председник Србије Александар Вучић обишао је Војнотехнички институт у Жаркову где су га упознали са степеном реализације нових развојних пројеката Института.

Вучић се састао и са истраживачко-развојним кадром Института и одбрамбене индустрије Србије.
Током обиласка приказани су мултикоптер "комарац", беспилотна летилица "сенка", земаљска станица "пегаз" са наоружањем, самоубица "осица", наоружан "врабац" и "врабац извиђач", мултикоптер "обад" и историјски експонати беспилотних летилица.
Обиласку су присуствовали потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић и помоћник министра одбране за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић.
Вучић је у разговору с новинарима подсетио да је запосленима у Министарству одбране повећана плата за 12,5 одсто, као и да су припадници Војске Србије добили повећање од 25 одсто.
"Поред повећања плата од 12,5 одсто плус 25 одсто имаћете још повећања. Једино што тражимо је више труда и рада", поручио је Вучић током обиласка дронова самоубица и других пројеката које развија Војнотехнички институт.
Показано више модела дронова самоубица Вучић je рекао да је Србија војно неутрална земља, али да мора да чува своју слободу и да буде много снажнија од свих у окружењу, као и да је рат у Украјини показао да се мора мењати оружје.
Председнику су показали више модела дронова самоубица које развијају наши стручњаци, међу којима је и дрон "комарац 1".
"Циљ је да имамо 5.000 дронова комараца", навео је Вучић.

Он је додао да "Крушик" ради бојеве главе за дронове. "Крушик ће све своје мине да испоручи, оне које иду на те 'комарце', дакле 5.000 оних који могу да нанесу озбиљну штету и лако оклопним возилима, али и непријатељској пешадији уноси хаос. Замислите да имате на километар удаљености непријатељске ровове, пошаљете 'комарце' и са лакоћом ћете освојити ту борбену линију", рекао је Вучић.
На питање новинара колико времена је потребно од скице до тренутка да оружје уђе у производњу, председник је рекао да је потребно много времена.
"Али сада све убрзавамо, мислим да никада није било брже него у последње три-четири године. Ми сада за годину дана уведемо као некада за 10 година. Али то је и зато што се мењају и прилике у свету. Ми морамо брзо да радимо, много брже. Људима из Института смо дали ванредно повећање плата од 20 одсто, да бисмо их задржали и да не би отишли у приватне компаније. Сада ћемо морати то поново да урадимо, да би ту инжењерску памет задржали у нашој војсци", рекао је Вучић.
Додао је да ће пре краја године моћи да се виде не прототипи "камиказа дронова" већ они у војсци. "Дронове који уносе велику пометњу у непријатељске редове, и моћи ћете да видите, то ће бити српска производња. Купујемо ми и из иностранства, набављамо све што треба, али ово ће бити српска производња.
"Ту са 'Крушиком' немамо проблема, а верујем да ће 'Телеоптик', који се подигао из пепела, бити у стању то да уради", рекао је председник.
Представљене су му и "глајдинг" бомбе, а он је рекао да је важно да се не касни са развојем "гаврана" и да за то кашњење нема изговора.
Вучић је рекао да су амерички беспилотне летелице скупе и велике, и да то ми не можемо себи да приуштимо.
"Ово друго је нешто што смо гледали да копирамо и искористимо на најбољи могући начин", рекао је председник.

Он је додао да се гледа како Кинези раде, и да смо узели ЦХ-92 и ЦХ-95, а да технологију за "ланцет" председник Русије Владимир Путин никоме није дао, јер је релативно јефтино а убитачно оружје. "Ми гледамо оно што нам је доступно, гледамо и 'осице' оно што подсећа на 'ланцет'", напоменуо је Вучић.
Вучића је интересовало и да ли ће се до септембра у војсци појавити беспилотна летелица "врабац" бомбардер чија намена је извиђање и осматрање на даљинама до 25 километара, уочавање и означавање фиксних циљева, погранична и обалска служба, надгледање и контрола пожара, надгледање и контрола саобраћаја и обука нелетачког састава.
Вучића су представници Министарства одбране упознали и са карактеристикама беспилотне летелице "пегаз" која је ушла у наоружање Војске Србије.
Председник је замолио развојне тимове да убрзају са развојем беспилотних летелица и нагласио да ће држава уложити још више новца како би се још више људи ангажовало да би се летелице појавиле у арсеналу Војске Србије до краја године.

Вучић: Огромно интересовање за куповину војне опреме домаће производње Oдговарајући на питање какво је интересовање за куповину војне опреме домаће производње, Вучић je рекао бисмо “све што можемо да произведемо за наредних 30 година, могли да продамо у једном дану".
Гледајући произведене тенковске и топовске цеви које се први пут производе у Србији, Вучић је рекао да би производња у наредних пет година требало да се увећа 500 пута.
Говорећи о носачима за ракете за гађање мањих циљева, Вучић је рекао да очекује да се произведе што је могуће више наоружања у најкраћем року.
"Направите па и да нас кошта 800.000 само нам одмах дајте 50 комада за две године, нађите решење", рекао је он.

Вучић је истакао да је изузетно поносан због модернизације "огња" и додао да ће се наставити са радом на модернизацији војне опреме. Председнику је представљен и српски дрон “гавран“ за који је он истакао да је велика нада Србије.
Председнику је такође приказан и модернизовани руски оклопни транспортер БРДМ. Вучић је имао прилику да види и артиљеријске системе, од којих је први приказан "огањ" који је инспирисан чешким РМ-70 ракетним системом коме је измењена концепција, али који је у то време био најсофистициранији ракетни систем.
"Татра је чешко-словачки заједнички модел. Они праве тај систем дигиталног рада од 122 мм, пошто смо ми на 'огањ' прешли на 128 мм. Када кажем јефтино, два милиона евра отприлике у производњи и један и по милион са свим трошковима. Али то, погледајте, то је вишецевни бацач ракета, што би наш народ рекао 'каћуше'. Убитачно, невероватно потребно на терену и сви команданти и командири само желе већи број овог оруђа", рекао је Вучић и истакао да ће се Србија постарати да то драстично умножи.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.