Izvor: RTS, 01.Jul.2023, 08:24

Француска на ивици ванредног стања, протести прерали у нереде, на улицама 45.000 полицајаца

Широм Француске нереди. Демонстранти су насилни, разбијају и пале продавнице, градске скупштине, школе, полицијске станице, аутобусе и аутомобиле. На улицама је 45.000 полицајаца. Ухапшено је више од 900 људи, највише 17-годишњака. Немири су избили јер је полиција убила >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << тинејџера који ће данас бити сахрањен. Влада размишља о увођењу ванредног стања.
Протести су прерасли у нереде. У обрачуну са насилним демонстрантима полиција користи сузавац и гумене метке. Сукоба је било у Паризу, Марсељу, Тулузу, Лиону, Стразбуру, Лилу и скоро свим већим градовима Француске. 

У предграђу града Руана један младић преминуо је након што је пао са крова супермаркета док су изгредници пљачкали супермаркет.
Полиција је саопштила да су демонстранти синоћ опљачкали продавницу оружја у центру Марсеља и изнели из ње ловачке пушке. Опљачкана је и запаљена полицијска станица у Ремсу.
У Лиону су демонстранти на полицајце бацали Молотовљеве коктеле. Полиција је одоговорила - испаљивањем сузавца.
Министар правде Ерик Дипо-Морети истиче да смрт дечака у Нантеру, пре четири дана - не може да се користи као изговор за злостављање свих. Зато је дао и посебна овлашћења јавним тужиоцима.
Француски министар полиције каже да ће бити мобилисане "специјализоване јединице", као што су елитне тактичке јединице француске полиције, бригада за интервенције и Национална интервентна група жандармерије.
На улицама Париза је 5.000 полицајаца, али то није довољно да се очува јавни ред.
На Тргу Конкорд у Паризу синоћ се, упркос забрани, окупило више стотина људи.
"Појачавамо полицијске снаге, биће их 45.000 уместо 40.000. Неки су враћени са годишњих одмора, сви су сад на терену. Одлучили смо да на улице изведемо и полицијска околопна возила и камионе са шмрковима. Критиковали су нас због употребе хеликоптера, а тиме смо спречили многе трагедије", рекао је Жералд Дармане, министар унутрашњих послова Француске. 
Влада је саопштила да ће размотрити све начине за заустављање немира. На ванредној седници Владе, председник је осудио нереде и "позвао родитеље да буду одговорни".
"Трећина ухапшених су млади или врло млади. Позивам родитеље да држе децу која су на протестима - даље од улице. Одговорност је родитеља, а не државе да их задрже код куће", каже Емануел Макрон, председник Француске.
Лидери главних религија у Француској упутили су заједнички апел "за дијалог и мир".
У граду Кламару уведен је полицијски час од 21 сат до шест сати ујутру, а власти траже да се у то време целој земљи укине јавни саобраћај.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.