Izvor: RTS, 24.Jul.2023, 16:27

Алекса Милетић из Старчева победник 36. Сабора фрулаша Србије у Прислоници

У Прислоници код Чачка протеклог викенда одржан је 36.Сабор фрулаша Србије „Ој, Мораво". Победник такмичења у категорији савремено музицирање, по оцени стручног жирија Сабора фрулаша је Алекса Милетић из Старчева. За најбоље фрулаше у категорији дуета проглашени >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << су Јелисавета и Светозар Шутић из Београда, који су заузели треће и друго место и у категорији савремено свирање.
 

Алекса Милетић на протеклим Саборима у фрулаша у Прислоници, другопласирани и трецепласирани, ове године остварио је свој сан. На највећој фрулашкој манифестацији освојио је прво место у категорији савремено музицирање.
"Ово је, да кажем, Републичко тамичење фрулаша, што би се рекло нема даље од овога на територији Србије", поносан је Алекса Милетић, победник у савременој категорији.
За најбоље такмичаре у категорији дуета проглашени су и ове године Јелисавета и Светозар Шутић из Београда, који су заузели треће и друго место и у категорији савремено свирање.
"Могу рећи да сам презадовољна и да сам такође задовољна наступом", каже Јелисавета Шутић из Београда прво место у категорији дуета.
"Волим да станем раме уз раме са људима, не толико такмичарски, више као да се сви скупимо на оваком месту у лепој организацији, разменио искуства”, наводи Светозар Шутић из Београда, освајач првог места у категорији дуета.
Да Сабор не треба да брине за своју будућност потврђују млади фрулаши.
"Фрулу сам изабрала да свирам зато сто је то у нашој породици традиција и преноси се са генерације на генерацију", каже Мила Антић из Пирота.
"Мислим да је онако напредак видан, с једне стране у броју фрулаша који се пријављују, с друге стране напредак деце која су ту неколико година. Види се њихов лични напредак у њиховој спретности и начину свирања", наводи Неда Николић, етномузиколог и мајстор фруле.
"Сваке године видимо један нови квалитет и све их је више, а посебно се радујем што су ту и дечаци и девојчице, посебно девојчице које све више учествују на Сабору фрулаша и што су разбиле ту предрасуду да је то инструмент резервисан само за дечаке”, истиче Бранкица Јанковић, домаћица Сабора фрулаша повереница за заштиту равноправности.
Манифестација, који се одржава већ 36 година, окупила је више од 200 фрулаша. Седмогодишњи Богдан Бежанић из Бечња код Чачка најмлађи је такмичар, док је најстарији учесник Сабора фрулаша Жарко Стојковић, из Боговине, који има 85 година.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.