Izvor: RTS, 14.Jun.2023, 12:30

Ванредно у 32 града и општине, очекује се нови талас изливања река

У Србији не престаје борба са изливањем река и потока и проблемима које бујице доносе. Проглашена је ванредна ситуација у 32 града и општине. Отклањају се последице поплава, али прети нови талас изливања, јер се од сутра очекују обилне падавине. Људи су на терену, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << опрема је на терену, спроводе се све краткорочне мере да се, ако дође до новог поплавног таласа, сва угрожена места држе под контролом, каже за РТС директор "Србијавода" Горан Пузовић.
Од 26. маја до данас евакуисано је 76 људи, а припадници МУП -а имали су око 500 интервенција. Остају у приправности. Велика штета је у Свилајнцу, а због обилних падавина и изливања Моравице, ванредна ситуација је проглашена у Сокобањи где су под водом биле градске улице и сеоски путеви.

Најтеже је било у насељу Чаир где је поплављено педесетак кућа.
На територији Крушевца, под водом је било 55 објеката и 200 хектара ораница, а у Коцељеви је ванредна ситуација на снази већ месец дана. Вода у подрумима кућа и стамбених зграда, оштећени помоћни објекти и покућство и у чачанском крају.
Уништене су оранице, пластеници и више од 30 километара локалних путева. На свим интервенцијама је ангажовано 1.073 ватрогасаца-спасилаца са 30 возила са 525 пумпи и 35 чланова Специјалистичког тима за спасавање и рад на води.
Из МУП-а кажу за РТС да од понедељка нема додатних евакуација.  Наводе и да се од четвртка очекује нови талас падавина који може направити додатне проблеме, јер је земља натопљена, а корита река пуна.
Директор "Србијавода" Горан Пузовић рекао је за РТС да је добра информација да долази до смиривања ситуације.
"Данас и јуче смо имали смиривање на терену и све ове општине које су биле угрожене претходна два дана од Ћуприје, Параћина, Јагодине, Ћићевца, Краљева, Трстеника, Врњачке Бање, дошло је до смиривања и ситуација је много боља“, каже Пузовић.
Према његовим речима, људи су на терену, опрема је на терену, спроводе се све краткорочне мере које ће омогућити да ако дође до новог поплавног таласа, сва угрожене места се држе под контролом.

"Овај талас који долази, вероватно и нешто раније него што је најављен, погодиће запад, југозапад, исток и југоисток земље, али да не бисмо ризиковали, ми ћемо данас издати једно ново саопштење и заједно са Сектором за ванредне ситуације дати упутства и мере које ће се спроводити на територији целе земље“, каже Пузовић.
Како је истакао, поплаве су природна појава којих је било, јесте и биће.
"Специфичност ових поплава је фактички да ми на великим рекама нигде немамо проблема. Дакле, све ово што се дешава, дешава се на малим водотоцима“, напоменуо је Пузовић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.