Izvor: RTS, 01.Jul.2023, 07:23

Братунац, 31 година од страдања Срба Средњег Подриња

У Братунцу је обележена 31 година од страдања Срба Средњег Подриња. Убијено је 3.276 Срба, међу којима и четрдесет троје деце. За тај злочин нико није одговарао ни пред правосуђем у БиХ ни у Хашком трибуналу.
Председник Републике Српске Милорад Додик >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << рекао је у Братунцу на обележавању 31 године од српског страдања у Средњем Подрињу и Бирчу, да је прошли век – век у ком смо изгубили половину нашег народа и да је српска жртва огромна.

"Имали смо огромна страдања у оба светска рата. Знамо ко су били окупатори и знамо ко је формирао најгоре логоре", навео Додик.
Патријарх српски Порфирије поручио је да би било лековито да сви који негирају било чији бол, па и бол и српских мајки, чују истину о страдању Срба у Средњем Подрињу и Бирчу.
"Неко се осилио да мери бол мајки и каже да то није бол, трагедија и злочин. Нико нема изузетно право на бол. Бол је исти за сваког човека, бол осећа свака мајка, бол нема ни нацију ни веру", поручио је патријарх у Братунцу. 
Председник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бранимир Којић рекао је да су Срби у Подрињу у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату убијани системским зверски и минструозно на највеће православне празнике и да се прекрајањем историје и унижавањем српских жртава оне поново убијају.

Патријарх Порфирије служио је свету литургију у порти Храма Успенија Пресвете Богородице.
Након Свете архијерејске литургије, кренула је литија од храма до гробља у Братунцу, гдје је патријарх код централног Спомен-крста служиио парастос за 3.267 убијених српских цивила и војника из регије Бирач и Средњег Подриња.
Након парастоса званичници су положили цвеће и венце код централног Спомен-крста на братуначком гробљу.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.