Izvor: RTS, 22.Maj.2023, 09:14

Додик: Због самовоље светских моћника пре 31 годину умрло 12 беба у бањалучком породилишту

Данас се навршава 31 година од смрти 12 беба у бањалучком Клиничком центру. Бебе су биле у инкубаторима и преминуле су због недостатка кисеоника. Тадашњом одлуком Савета безбедности УН у мају и јуну 1992. године били су забрањени међународни летови, чак и они са боцама >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << кисеоника из Београда за Бањалуку. Самовољом светских моћника недужним бићима одузето право да дишу, каже Милорад Додик.
Председник РС Милорад Додик истакао је да је 22. мај, дан када је 1992. године у Бањалуци умрла прва беба због несташице кисеоника јер су светски моћници забранили допремање хуманитарне помоћи Републици Српској, један од најтужнијих дана у новијој историји Српске.

"Тог дана почела је агонија за та недужна, тек рођена бића, за њихове родитеље, болничко особље, али и целокупни српски народ који је подједнако саосећао у овој боли. До 19. јуна 1992. године у бањалучком породилишту умрло је 12 новорођенчади услед недостатка кисеоника потребног за адекватан третман и то само због самовоље и нељудскости међународне заједнице", нагласио је Додик.
Додик је за Срну рекао да, иако смо хришћани и треба да праштамо, децу не можемо и нећемо опростити. 
"Данас би то били зрели, одрасли људи, очеви, мајке, лекари, наставници, столари, ауто-механичари, адвокати... Нажалост, рука зла светских моћника одузела им је право да дишу, право на живот, и њиховом самовољом били су осуђени на смрт. То се не прашта", нагласио је Додик.
Он је додао да и данас, 31 годину од овог злочина над невиним бебама, бол и туга не јењавају, те да саосећа у тузи и болу њихових родитеља, браће и сестара.
У бањалучкој болници је на данашњи дан 1992. године умрла прва беба због несташице кисеоника јер САД и остале западне земље, током борби у грађанском рату у БиХ, нису дозволиле допремање хуманитарне помоћи ваздушним путем у Републику Српску.
Несташица је била последица блокаде српске територије коју су вршиле хрватске и муслиманске војне снаге у рејону Семберије.
До 19. јуна 1992. године умрло је 12 беба.
Слађана Кобас, рођена 18. јуна 1992. године, једина је преживела беба у периоду од 22. маја до 19. јуна 1992. Због недостатка кисеоника озбиљно јој је било нарушено здравље, па је имала трајно оштећење вида, мозга и плућа, а касније се безуспешно борила са раком костију. Преминула је 9. фебруара 2006. у 13. години, наводи Срна.
Четрнаестој беби Марку Медаковићу недостатак кисеоника оставио је последице за цео живот.
Смрт беба, као и све већа несташица основних животних потрепштина, биле су разлог за велику војну операцију "Коридор" у којој су се снаге Војске Републике Српске сукобиле са хрватским и муслиманским војним снагама.
Војна операција трајала је од 14. до 26. јуна 1992. године и завршена је пробојем блокаде.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.