Izvor: RTS, 27.Jan.2024, 15:47

Руске снаге погодиле украјински ПВО систем С-300 у Черкаској области; Кулеба: Са Литванијом заједничка производња дронова

Рат у Украјини – 703. дан. Руске снаге погодиле су украјински систем противваздушне одбране С-300 у Черкаској области у Украјини, саопштило је руско министарство одбране. Министар спољних послова Украјине Дмитро Кулеба саопштио да ће са Литванијом заједнички производити >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << дронове. Руски истражни комитет објавио је снимке уласка украјинских заробљеника у авион.
Шеф украјинске државе затражио је од војног врха да спреми планове за даљу заштиту градова и инфраструктуре у градовима на рубу линије фронта.
"Авдејевка, Купјанск, југ - сви су најважнији правци наших акција", написао је Зеленски на Телеграму.
Током јучерашњег дана на фронту су забележена 94 окршаја руских и украјинских снага, саопштио је Генералштаб украјинске војске.
Борбе су се водиле у Харковској области и у Луганском. У правцу Авдејевке руске снаге су поново покушале пробој, док су у правцу Мариинског, у Доњецкој области руске снаге утврђивале положаје.
Русија и Украјина настављају да оспоравају околности око пада руског војног авиона у пограничном региону Белгорода у среду. У паду су погинуле 74 особе. Русија тврди да су авион у коме се налазило 65 украјинских ратних заробљеника обориле украјинске снаге.
Црне кутије из авиона допремљене су у специјалну лабораторију у Москви, јавили су руски државни медији. Такође из Москве тврде да су пронађена и документа која потврђују идентитет украјинских заробљеника.
Украјински председник Володимир Зеленски поново је оптужио Москву да се "игра са животима украјинских ратних заробљеника".
Украјина је позвала кинеског председника Си Ђинпинга да учествује у мировним преговорима, рекао је главни саветник Володимира Зеленског. Швајцарска је пристала да одржи самит, којем ће присуствовати велики број светских лидера, али још увек нису одређени ни место ни датум.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.