Izvor: RTS, 14.Jul.2023, 16:58

Вучевић: Суспендован извоз наоружања у наредних 30 дана

Министар одбране Милош Вучевић потврдио је да је Влада Србије усвојила закључак на предлог председника Србије Александра Вучића као врховног команданта о суспендовању извоза наоружања и војне опреме у наредних 30 дана из наменске индустрије.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Милош Вучевић је рекао да ће приоритет у испоруци из фабрика одбрамбене индустрије имати Војска Србије чиме ће се, како каже, додатно ојачати капацитети државе, односно Војске Србије.

"Наравно, разумејући све околности које нас окружују и пратећи све оне чињенице које су релевантне по питању процене безбедности наше државе", рекао је Вучевић за Танјуг.
Министар је истакао да то не значи да Србија иде у рат, нити призива рат, већ да се добро процењују безбедносни ризици и изазови.
"Пратимо све оно што се дешава и спрам тога се владамо. Наша је процена у овом тренутку да комерцијални послови не могу да имају приоритет у односу на питање безбедности отаџбине и да оно што се производи у наменској индустрији мора пре свега да буде усмерено ка Војсци Србије, у складу са њеним потребама", истакао је министар.
Како је додао, не праве се никакви мегаломански планови, само се додатно јачају капацитети Војске Србије.
"Видећемо после 30 дана каква ће бити ситуација, да ли ће се тај мораторијум на извоз наставити", рекао је Вучевић.
Вучевић је нагласио и да држава преко Министарства одбране плаћа све што се узима за Војску Србије, додајући да то нису поклони.
"Настављају се напади на наменску, још једна лажна оптужба" Вучевић је изјавио и да се настављају напади на наменску индустрију Србије и одбацио као лажну оптужбу информацију да је фирма из Белгије продала компоненте, технологију и опрему за производњу муниције СДПР-у за фабрику у Узићима, где је наводно произведена муниција која је завршила у Русији.
Потпуно лажна оптужба из Белгије да је фирма из Валоније продала компоненте и опрему за призводњу муниције СДПР-у и да је одатле произведена муниција која је завршила у Русији. Апсолутно нетачно и иритантно, рекао је Вучевић за Танјуг.
Вучевић каже да 90 одсто од укупне производње стрељачке, па и спортске муниције, које се производе у фабрикама Први партизан у Ужицу и СДПР у Узићима, иде на америчко тржиште.
Вучевић каже да је интересантно да је цела прича кренула са једне немачке телевизије.
СДПР је ангажовао свој правни тим. Ми ћемо проучити да ли има елемената за тужбе, за повреду угледа и части компаније, да штитимо сва права, рекао је Вучевић.
Како је поручио, са задовољством се очекује делегација из Белгије да провери све ове наводе.
Данас смо имали састанак са белгијским амбасадором. Чекамо њихову делегацију да оду у Узиће да провере све и да виде да је то апсолутно неистина. Нема ни говора о томе шта се наводи у тим известајима који су се појавили у одређеним медијима, рекао је Вучевић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.