Izvor: RTS, 04.Jul.2023, 18:31

Србији недостаје 30.000 мајстора, интересовање за срдње стручне школе све веће

Завршен је упис у средње школе, а они који се нису уписали имаће другу прилику у августу. Овај уписни рок био је својеврсно изненађење. Средње стручне школе овог пута оживеле су неке давно заборављене смерове.
Иако су будући средњошколци могли >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << и електронски да се упишу, у просторијама Грађевинске школе на Звездари било је доста ученика. Смер руковалац грађевинском механизацијом је ове године попуњен.

"Уписао сам руковалац грађевинском механизацијом из разлога што волим са татом да радим те послове, занимљиво ми је и поштен је посао", каже један од будућих ученика на овом смеру.
И за смер керамичара било је доста заинтересованих јер, како кажу, мисле да је то добар посао.
И да је било још места, и она би била попуњена. У Грађевинској школи покушали су да оживе смер: оператер основних грађевинских радова, али уписала су се само два ученика. За још неке смерове је мало недостајало да се, због слабијег интересвања, не офороме одељења.
Генерално, ситуација је боља него претходне године, више је уписаних, али је и даље интересовање за занатске смерове мало. Тешко је пронаћи доброг електричара, кажу у Грађевинској школи, јер се годинама мало деце ту уписује. Ипак, сада их је више. На смеру електричар било је 30 места, а уписана су 23 ученика, прошле године 11.
"Очигледно су су и родитељи схватили да уписујући дете овде могу обезбедити добру будућност и да имају након трогодишњег школовања могућност да се добро запосле и добру плату", сматра директор Грађевинске школе Раде Зејак.
Веће је интересовање и за столаре, кажу у Техничкој школи "Дрво арт". Смер је попуњен већ у првом кругу, док су се ранијих година одељења једва формирала. Смер дрворезбар је прошле године уписало осам ученика, а ове двоструко више њих. Профила тапетар више нема, али од ове године нови смер: оператер за израду намештаја.
"Ко заврши тај профил стичу компетенције и столара, наравно не као да упишу столара, али имају и то знање и знање тапетара и лакерера. Оно што је куриозитет је што су сви уписани имали преко 50 поена, значи да су могли и четврти степен да упишу да су желели, то говори можда о оживљавању зната", каже директорка Техничке школе "Дрво арт" Зорица Ђоковић.
На завршни испит изашле су 64.000 ђака, а у школама има око 76.000 хиљада места. Највише бодова је било потребно за Трећу, Десету и 14. гимназију, као и за Ваздухопловну академију. Међу стручним школама, Електротехничка школа "Никола Тесла" је најтраженија.
"Најтраженије су гимназије када причамо о Београду, Новом саду и Нишу. У Београду је интерсовање за ваздухопловну било велико, као за медицинксе школе у мањим срединама где је требало доста поена баш. Можемо констатовати да се највише ученика упише по првој жељи, 40.000 њих, 89 одсто ученика је уписало прве три жеље", наводи помоћник минитра просвете Милош Благојевић.
У многим техничким и грађевиснким школама широм земље више и не постоје смерови као што су ауто-механичар, армирач, зидар-фасадер. Разлог је слабо интересовање ђака.
Према проценама Привредне коморе и различитих струковних удружења, у Србији недостаје најмање 30.000 мајстора свих профила, а обим посла се свакодневно повећава. Ове године неће бити оформљена 54 одељења, док је после дужег времена отворен смер винар и виноградар.
Они који сада нису уписали жељену школу, нову шансу имаће у августу, у другом кругу.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.