Izvor: RTS, 04.Mar.2024, 17:12

Батут: У Србији регистовано 27 случајева морбила

Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут” саопштио је да је до јучерашњег дана регистровано укупно 27 случајева морбила у Србији.
У оквиру епидемије пријављене 22. фебруара највише случајева регистовано је у Београду, 23, од којих >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << је 19 потврђено у Референтној лабораторији Института за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак”, а четири оболеле особе су породични контакти лабораторијски потврђеног случаја, наводи се на сајту "Батута".
Међу оболелима је шесторо деце узраста од три до пет година, од којих је петоро било невакцинисано, а једно је примило једну дозу вакцине са компонентом против морбила.
Како се додаје, оболело је и девет невакцинисаних особа узраста од 8 до 25 година, једна потпуно вакцинисана особа узраста 16 година, као и седам особа старијих од 40 година непознатог вакциналног статуса. Компликација у виду упале плућа била је присутна код троје оболелих.
Мале богиње потврђене су код једне особе са територије Новог Сада, узраста 46 година која је непотпуно вакцинисана једном дозом вакцине.
Један случај малих богиња потврђен је код детета у Старој Пазови, које је у другој години живота и није вакцинисано, као и код невакцинисаног детета са територије Севернобанатског округа, узраста 13 месеци. Један случај малих богиња потврђен је код особе узраста 41 годину са територије Бора, која је непотпуно вакцинисана једном дозом вакцине која садржи компоненту против морбила.
Од 7. фебруара на снази су пооштрене мере епидемиолошког надзора над малим богињама на територији Србије у складу са Планом активности за одстрањивање ове болести у земљи.
"Батут" наводи да је од почетка године у земљама ЕУ регистровано око 1.000 случајева малих богиња са седам смртних исхода.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.