Izvor: RTS, 27.Feb.2024, 11:58

У Клиничком Центру Војводине за мање од 24 часа извршене четири трансплантације

Мултидисциплинарни тим Центра за трансплантацију ћелија, ткива и органа, успешно је извршио четири трансплантације бубрега, за мање од 24 часа, од тога две од кадверичног (преминулог) донора, док су две трансплантације бубрега начињене од живог сродника. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Сви трансплантирани пацијенти су операцију поднели добро, са одличним послеоперативним током и без компликација, и сада са нормализованом функцијом трансплантираног бубрега.
У наредном периоду се очекује поступни опоравак болесника и отпуст из КЦВ, те даље амбулантно праћење.
У 2024. години, Клинички центар Војводине планира да повећа укупан број трансплантација, као и да се начини потпуна ревизија листе чекања за трансплантацију бубрега на територији АП Војводине.
Овим трансплантацијама се у КЦ Војводине наставља вишегодишњи планирани процес донације органа порекла од преминулих особа, као и пажљиве селекције и изврешења трансплантација бубрега од стране живих сродних, али и несродних добровољних давалаца.
Током 2023. године  у КЦ Војводине, извршено је 19 трансплантација бурбега, од тога 15 трансплантација кадаверичних бурбега, где је давалац преминула особа.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.