Izvor: RTS, 22.Apr.2023, 19:54

Годишњица бомбардовања РТС-а, већ 24 године се питамо зашто

Пре 24 године, у ноћи између 22. и 23. априла, НАТО је бомбардовао зграду РТС-а и убио шеснаесторо наших колега. Први пут је у историји ратовања погођена једна медијска кућа која је претходно проглашена за легитимни војни циљ. И ноћас у 2 сата и 6 минута биће одржан помен >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << погинулим колегама испред споменика "Зашто".
Зграда РТС-а бомбардована је током емитовања вести у 2 сата и 6 минута иза поноћи 23. априла 1999. године, када је бомба из НАТО бомбардера погодила мастер. Страдало је 16 радника РТС-а.
Први пут у историји ратовања погођена је једна медијска кућа која је претходно проглашена за легитимни војни циљ. Тако је НАТО правдао своје бомбардовање српске државне телевизије.
Животе су изгубиле наше колеге које су тада биле на свом радном месту: Јелица Мунитлак – шминкер, Ксенија Банковић – видео-миксер, Дарко Стоименовски – техничар у размени, Небојша Стојановић – техничар у мастеру, Драгорад Драгојевић – радник обезбеђења, Драган Тасић – електричар, Александар Делетић – камерман, Славиша Стевановић – реализатор, Синиша Медић – дизајнер програма, Иван Стукало – реализатор, Дејан Марковић – радник обезбеђења, Милан Јоксимовић – радник обезбеђења, Бранислав Јовановић – техничар у мастеру, Слободан Јонтић – монтер, Милован Јанковић – прецизни механичар и Томислав Митровић – режисер програма.
У вечерњој смени било је више од сто људи. Брат убијеног колеге Синиша Медића подсећа за што је важно чувати сећање на тај трагични догађај.
"Ноћас у 2 сата и 6 минута одаћемо помен нашим жртвама, нашим убијеним рођацима, колегама и пријатељима који су страдали у овој згради иза мене због злочиначког НАТО бомбардовања наше зграде. Они нису ништа друго учинили, само су обављали свој свакодневни посао. Нису се мешали у уређивачку политику куће, али ето ипак су платили највишу могућу цену за то – платили су својим животом", поручује Мирослав Медић.
Сећање на страдале биће обележено, као и сваке године, Интернационалним турниром у малом фудбалу "Играјмо за 16". Учествоваће и деца са Косова и Метохије, која ће сутра одиграти утакмицу са вршњацима. Они су били и гости РТС-а. Испред споменика "Зашто" током преподнева положили су 54 руже одајући почаст страдалим радницима РТС-а и сазнали шта се ту десило пре 24 године.
У спомен страдалим радницима РТС-а изведен је падобрански скок, са заставом која је носила ликове убијених.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.