Izvor: B92, 29.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

23.000 saobraćajnih udesa

Beograd -- Više od 23.000 saobraćajnih udesa zabeleženo prošle godine u Beogradu, od čega blizu 200 nezgoda završeno je sa smrtnim posledicama.

Saobraćajne nezgode najčešće su bile povezane s brzom vožnjom na otvorenim putevima, poput Ibarske magistrale, Obrenovačkog i Novosadskog puta, a sudari s lakše povređenima i manjom štetom svakodnevno se beleže u svim beogradskim ulicama.

Više od 10 saobraćajnih nezgoda sa smrtnim ishodom dogodilo se na Ibarskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << magistrali, od Žarkova do Meljaka i kod Lazarevca, a više od pet na Obrenovačkom, Novom novosadskom i Starom batajničkom putu.

Nedeljko Munjas, glavni inspektor za kontrolu i regulisanje saobraćaja u Upravi saobraćajne policije Beograd, kaže da se najteži sudari dešavaju na tim deonicama, najčešće zbog neprilagođene brzine.

"Međutim, to ne znači da ih po gradu nema. U opštinama Savski venac, Zemun, Čukarica i Palilula se, takođe, dešava veliki broj sudara, ali ni približno teških kao na otvorenim putnim pravcima", kaže on.

"Sudari s manjom štetom, takozvana čukanja, dešavaju se svakodnevno i u svim ulicama u centru grada. Zbog velike gužve imamo oko 60 sudara dnevno u gradu, ali su to mahom lakši udesi", kaže Munjas.

Šest do osam saobraćajnih nezgoda dnevno ima za posledicu povrede. Najveći broj sudara, zbog brzine i nepoštovanja saobraćajnih znakova, dešava se u Ulici Jurija Gagarina, Bulevaru kralja Aleksandra, Bulevaru vojvode Mišića, Ulici pilota Mihajla Petrovića, Bulevaru oslobođenja, Borskoj ulici i Bulevaru despota Stefana.

U dosta sudara učestvuju i motociklisti. Pre nepunih mesec dana u Bulevaru Nikole Tesle teško su povređena dva mladića na motorima. Taj bulevar samo je jedna od ulica u kojoj se često dešavaju saobraćajne nesreće na motoru.

"Crne tačke" za motocikliste su bulevari koji od Novog Beograda vode ka centru grada, zona pored Sajma prema Adi Ciganliji, od Autokomande ka centru i, u noćnim satima, ulice prema splavovima.

Dosta nezgoda izazivaju i pešaci, koji su krivi u 60 odsto slučajeva kada dođe do kontakta sa automobilom. Najčešće je reč o neopreznom pretrčavanju ulice van pešačkog prelaza i na pešačkom prelazu i pretrčavanje dok je uključeno crveno svetlo na semaforu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.