Izvor: RTS, 11.Jun.2023, 13:30

Ескобар: Када би САД одлучивале, цео регион би био у ЕУ до 2030. године

Заменик помоћника америчког државног секретара и специјални изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар изјавио је да би, када би САД одлучивале, цео регион Западног Балкана био у ЕУ до 2030. године.
У разговору са директором Института за политику >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << и економију Југоисточне Европе (IPESE) из Београда, Зораном Кораћем, Габријел Ескобар је потврдио да ће Сједињене Америчке Државе наставити да се залажу за напредак Западног Балкана и истакао да званични Вашингтон види овај регион као подручје огромних могућности које би требало да буде потпуно интегрисано у Европску унију.

За Србију и за регион у целини види веома позитивну будућност и жели да Србија буде чвршће "усидрена у заједници пријатеља коју САД имају у Европи", а када је реч о односу Београда и Приштине, Ескобар истиче да је неопходно, без одлагања, отпочети процес имплементације Заједнице српских општина.
"Остаћемо веома ангажовани на Западном Балкану. Дакле, желим да почнем тако што ћу то рећи, иако у вестима доминирају тензије и политички проблеми. За владу Сједињених Америчких Држава, Западни Балкан и даље остаје подручје огромних могућности. Дефинишућа карактеристика Западног Балкана тренутно је заиста снажан економски раст и снажан економски потенцијал", рекао је Ескобар и оценио да регион има потенцијал да буде лидер у ИТ, транспорту, енергетици, инфраструктури, па чак и туризму.
Према његовим речима регион има одличне универзитете, има талентовану радну снагу и то релативно младу радну снагу.
"Тако да ћемо наставити да улажемо у то и надамо се да ће то улагање у будућност региона помоћи да се превазиђу неки од политичких проблема", рекао је Ескобар.
Оценио је да ће Западни Балкан, када буде потпуно интегрисан у Европу, бити покретач економског просперитета, покретач раста броја радних места.
На питање како оцењује ситуацију на Косову и Метохији, Ескобар је подсетио да је у Охриду постигнут договор, правно обавезујући споразум који је отворио врата мирном, конструктивном и предвидивом односу Београда и Приштине по европским правилима.
"У два месеца од када смо постигли тај договор имали смо много политичких криза и рекао бих да су све биле предвидиве и да их је било могуће избећи. Дакле, морамо да пронађемо начин да деескалирамо процесе одмах, да деескалирамо ситуацију и да се одмах вратимо фокусу на спровођење Охридског споразума", рекао је Ескобар.
Објаснио је да за Србију то значи да прекине блокирање европских и међународних интеграција Косова и Метохије, а за КиМ то значи отпочињање процеса имплементације Заједнице српских општина.
"Морамо одмах да радимо на обе ствари", нагласио је Ескобар.
Замољен да прокоментарише оцену амбасадора САД у Србији Кристофера Хила, који је рекао да српска страна сада сарађује на веома добар начин, да је Србија као партнер поуздана, али да није сигуран да је и Аљбин Курти, премијер привремених приштинских институција, партнер Сједињених Америчких Држава, Ескобар је рекао да је Курти партнер.
"Он је понекад тежак партнер, али је партнер. Косово је наш партнер. Србија је наш партнер. Дакле, у будућности желимо да искористимо добре односе које имамо са Косовом и побољшање односа које имамо са Србијом да пронађемо начин, да пронађемо обострано прихватљив и обострано користан пут како би и једни и други могли да буду део Европске уније заједно. Не само то, већ да и једни и други помогну да се отворе врата интеграција за остатак региона. Дакле, желимо да искористимо наше добре односе да помогнемо посредовању у будућности", предочио је Ескобар.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.