Izvor: RTS, 10.Mar.2024, 11:46

Џерузалем пост: Израелске иновације добродошле на београдски Експо 2027.

Већ деценијама водећи израелски улагачи у области некретнина и обновљивих извора енергије примећују пословни потенцијал Србије, коју су открили, не само пословни инвеститори, већ и стручњаци за иновационе екосистеме, објавио је "Џерузалем пост" истичући да су >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << израелске иновације добродошле на Експо 2027. у Београду.
У тексту "Израелске иновације добродошле на београдски Еxпо 2027", чији су аутори почасни конзул Републике Србије у Израелу Александар Николић и бивши генерални конзул Израела у САД и консултант јавне дипломатије и бизниса Шај Базак, наводи се да се пријатељски односи између Србије и Израеал одражавају и у актуелним трагичним ратним данима на Блиском истоку.

Наглашава се да је Србија најнасељенија држава Западног Балкана, која је прешла дуг пут од фазе економске рехабилитације до убрзаног развоја.
Такође да, додаје се да је постала дестинација за инвестиционе компаније из Европе, Северне Америке и Далеког истока.
"Јединствена и фасцинантна прилика, у светлу горе поменутог напретка, јесте избор Београда, главног града Србије, за домаћина Експо 2027. Србија је изабрана на међународном форуму гласовима земаља широм света", наводи се у тексту Џерузалем поста.
Амбасадорка Србије у Француској Ана Хрустановић предала је 23. фебруара Међународном бироу за изложбе Досије за специјализовани Београдски Експо 2027.
Експо у Београду 2027. биће организован под темом "Играј за човечанство: спорт и музика за све" и угостити 120 земаља и 10 међународних организација.
У тексту се подсећа да је председник Републике Србије Александар Вучић најавио да влада планира да од 2024 до 2027. године уложи у различите секторе 17,8 милијарди евра, како би била спремна за овај велики догађај и посету три милиона учесника.
Наглашавасе да ће за комплекс Београд Еxпо 2027. бити потребно да се изгради 1.500 станова, Национални стадион, као и стадион за пливање и спортове на води, брза пруга од београдског аеродрома до изложбеног простора, пристаниште на реци Сави које ће служити за превоз, али и сам Експо комплекс, у коме ће бити смештен нови сајам.
Један од екосистема по коме је Израел посебно познат у Србији су спортске иновације. Израелске компаније, као што су "Hype" и "Colosseum" већ су изградиле широку мрежу партнера у Србији, као што је Привредна комора Србије и научно-технолошки паркови у Београду, Новом Саду, Нишу и Чачку.
У тексту Џерузалем поста наводи да Србија има и одличну репутацију у области спорта, са глобално познатим асовима попут тенисера Новака Ђоковића и кошаркаша Николе Јокића, уз дугачку листу шампиона у готово свим спортовима, као и да ће београдски Експо 2027. изнедрити изузетне могућности сарадње Србије и Израела.
Указује се на то да се пријатељски односи између Србије и Израела огледају у актуелним трагичним ратним данима и у чињеници да кошаркашки клубови Макаби и Хапоел из Тел Авива, као и јерусалимски Хапоел, своје европске утакмице, као домаћини, играју управо у Београду.
Недавни разговори председника Вучића, који се у тексту описује као доказани противник ревизије историје и антисемитизма широм Европе, са председником Исаком Херцогом и премијером Бенјамином Нетанјахуом, као и посета Београду високе делегације Америчко-израелског комитета за јавне послове (АИПАЦ), на челу са његовим председником Мајклом Тучином, потврђују обострано разумевања између два народа".
Како је наведено, блиска сарадња на пројектима попут кампуса БИО4, јединственог мултидисциплинарног пројекта који ће омогућити да Београд постане реномиран и признат биоекономски центар у Европи, планирана изложба Музеја Николе Тесле из Београда у Музеју науке Блумфилд у Јерусалиму и коначно, изложба Експо 2027. у Београду, биће природни наставак и унапређење још разноврсније и све важније сарадње две земље.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.