Izvor: RTS, 10.Okt.2023, 15:18

Брнабић: У буџету за 2024. десет пута више новца за еколошке пројекте

Председница Владе Србије Ана Брнабић истакла је да је изградња регионалне санитарне депоније "Каленић" код Уба један од великих и комплексних пројеката у области заштите земљишта, али и да је у буџету за наредну годину издвојено 10 пута више средстава за пројекте >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << у области заштите животне средине.
Премијерка Aна Брнабић је истакла да је неопходно да се ради на томе да се отпад скупља на одржив начин те да свака од 15 локалних самоуправа које ће обухватити овај регионални центар тај отпад адекватно довози до трансфер станица, а затим од трансфер станица до овог регионалног центра.

"И тако ћемо направити управљање регионалним центром да се више од 80 одсто отпада искористи на добар начин. Србија не води по први пут рачуна о сакупљању отпада, већ сада иде и према циркуларној економији", рекла је премијерка после обиласка градилишта и почетка радова на изградњи регионалне депоније.
Истакла је да је Влада као један од основних приоритета у актуелном мандату поставила заштиту и унапређење животне средине.
У области заштите и унапређења квалитета ваздуха, рекла је премијерка, постоји највећи изазов, јер термоелектране у Србији користе лигнит који је угаљ најлошијег квалитета, али да је у последњих осам година у област заштите и квалитета ваздуха уложено 1,4 милијарде евра.
"Пре свега кроз постројења за одсумпоравање термоелектрана - нешто преко 600 милиона евра, а такође и пројекте енергетске ефикасности и санације у преко 9.000 домаћинстава и јавних установа. Затим кроз пројекте гашења котларница и замене енергената гасификацијом", рекла је премијерка.
Што се тиче заштите вода, рекла је Брнабићева, ради се на постројењима за пречишћавање отпадних вода.
"Имамо дефинисане пројекте у вредности од 3,5 милијарди евра - само у унапређење квалитета воде и заштиту наших вода и речних токова, кроз изградњу канализационе мреже и постројења", рекла је Брнабићева.
Када је реч о заштити земље, истиче да се ради на побољшању управљања отпадом и за те пројекте је издвојено око 150 милиона евра кредита од ЕБРД-а и Француске агенције за развој.
"Ово је један од шест таквих центара, али до 2030. године имамо дефинисане пројекте вредне милијарду и 200 милиона евра само у области управљања чврстим отпадом", рекла је премијерка.
Закључила је да улагања у заштиту животне средине од 2014. представљају највећа улагања у историји Србије, и нагласила да је Влада Србије увек отворена за конкретне предлоге и конструктивне разговоре.
"Ако неко има конструктивне предлоге, ми смо као влада увек спремни да их чујемо и саслушамо и прилагодимо наш приступ заштити животне средине. Свакако, не знам да је ико икада у историји Србије уложио оволико средстава, на системски начин, како ми радимо од 2014. године", закључила је Брнабићева.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.