Izvor: RTS, 19.Sep.2023, 16:06

Хладно оружје од праисторије до 20. века у панчевачком Народном музеју

Народни музеј из Панчева први пут је приказао публици своју збирку хладног оружја, која није велика, али садржи многе интересантне предмете. Обухваћен је период од праисторије, па све до 20. века.
Сукоби међу људима одувек постоје, па тако и оружје, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << а најстарије је хладно, за блиску борбу, где спадају копља, ножеви, мачеви, сабље и слично. Збирка од 60 предмета приказана је у панчевачком Народном музеју. Приликом археолошких истраживања пронађена су три бодежа, а ту је и више случајних налаза.

„Изложен је један кремени нож, направљен од већег језгра опсидијана, тај нож припада најстаријим културама енеолита. Нешто млађа је једна бакарна секира", наводи Јелена Ђорђевић, кустос археолог.
У историјској збирци издваја се неколико интересантних примерака, а један од њих је такозвани „српски" мач, који је био најзначајније оружје српског средњовековног ратника. Пажњу посетилаца привукао је и џелатски мач, коришћен само приликом погубљења.
Срђан Божовић, кустос историчар истиче: „Има један занимљив текст. Џелат је на њему урезао једну врсту покајнице, где каже да он само ради свој посао и моли за опрост своју жртву".
Ту су и мачете, које су се користиле за крчење простора, сабља официра Краљевине Југославије, бојна коса и секира из 19. века.
Срђан Божовић одговара зашто су интересантни: “Зато што су коришћени током револуције 1848. године и нађени су управо у Панчеву. Мало људи зна да је Панчево тада било центар збивања, током револуције."
Хладно оружје је преовладавало у борбама све до појаве барута, па и тада су прављени бајонети на пушкама које су се споро пуниле. Тек у 19. веку ватрено оружје ће постати доминантно.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.