Izvor: RTS, 15.Mar.2023, 23:42

ИАЕА: У Либији нестале 2,5 тоне уранијума

Међународна агенција за нуклеарну енергију саопштла је да је из складишта у Либији нестало око 2,5 природног уранијума. Складиште није било под контролом међународно признате владе у Триполију.
Испектори ИАЕА су, после контроле обављене у уторак, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << јавили централи у Бечу да нестало десет бурића у којима је било око 2,5 тоне руде уранијума, јавила је агенција Ројтерс.
Шеф ИАЕА, Рафаел Гроси је у поверљивом извештају навео да је контрола овог објекта првобитно планирана за прошлу годину, али да због безбедносних проблема тако нешто није било могуће.
ИАЕА није навела где се тачно налази ово складиште, упозоравајући истовремено да би овакав развој ситуације могао повећати ризик од радијације и изазов за нуклеарну безбедност.
Либија је још 2003. године обуставила нуклеарни програм, мада је у међувремену набавила опрему и технологију потребну за израду атомске бомбе. Власти у Триполију, на чијем се челу налазио Моамер ел Гадафи, међутим, нису показале претеране амбиције да се домогну нуклеарног оружју.
Власти у Нигеру објавиле су још 1981. године да су Либији продале око 450 тона руде уранијума, али никада није обелодањено шта су Гадафијеве власти урадиле са тим материјалом.
Према једној од верзија, део руде уранијума завршио је у Паакистану, који је 1998. године извео пет подземних експлозија, чиме је постао шеста наајснажнија нуклеарна сила на свету.
Уједињене нације су, непосредно после свргавања Гадафијевог режима, саопштиле да се у неименованој бази на југу Либије налази око 6.500 буради сировог уранијума, које чува посебна јединица војске.
Крајем 2011. године, медији су писали о хиљадама плавих бурића у којима се налазио уранијум. Складиште се, према тим наводима, налазило у граду Сабха.
Сабха се од јануара 2019. године налази под контролом јединица лојалних самозваном фелдмаршалу Калифи Хафтару, али су неки од локалних политичара, у мешувремену, променили стране и ставили се на страну власти у Триполију.
У околини тог града, годинама и са мање или више успеха активне су и милиције блиске Исламској држави.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.