Izvor: RTS, 21.Jun.2023, 13:19

Отворена ЕУ недеља могућности - нових 162 милиона евра бесповратне помоћи

Европске интеграције су могућност за институције, компаније и грађане Србије да унапреде свој живот, заједницу или пословање - порука је са почетка ЕУ недеље могућности, која ће се до понедељка одржавати у Београду, Новом Саду и Нишу.
Током свечаног >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << отварања, званичници Републике Србије и ЕУ потписали су споразум о новим донацијама кроз Инструмент за претприступну помоћ.

Наставак сарадње поздравио је и европски комесар за суседство и проширење Оливер Вархеји.
"Европска унија већ јесте највећи инвеститор и трговински партнер Србији, стварајући чврсту везу од које обе стране имају корист. И, као што видите, спремни смо да додатно уложимо у наше партнерство и сарадњу. Ово је јединствена могућност да створимо просперитетну будућност. Хајде да је уграбимо заједно", рекао јеВархеји.
Допринос Европске уније новим пројектима и програмима је 162 милиона евра.
Циљ оваквих фондова су прогресивни, позитивни помаци у региону, док траје прилагођавање закона и система у процесу проширења.
Србија користи ова средства од 2007. године, а та средства до сада су искоришћена за обнову болница, модернизацију јавне управе, обнову споменика културе, изградњу постројења за заштиту животне средине, унапређење образовања, побољшање пословања и у бројним другим областима. 
"Наша мисија, моја мисија је да учинимо Србију још већим делом ЕУ привреде и друштва како напредује на свом путу интеграције. То значи
приступ за више српских компанија највец́ем јединственом тржишту на свету, са преко 500 милиона потрошача. То значи слободно кретање
људи, робе и капитала и приступ свим могуц́ностима које Европа нуди. Од најсавременијих истраживања и развоја у ИТ и биотехнологији, водећих светских студената и стручњака у различитим областима до неких од најбољих пољопривредних производа у Европи, Србија има шта да понуди ЕУ", рекао је амбасадор Жиофре.
“Пакет средстава која смо сада потписали износи скоро 200 милиона евра – 162 милиона су бесповратна средства ЕУ, а додатно је суфинансирање Србије, која је неопходно како бисмо и нашим доприносом доказали озбиљност у овом процесу. Највећи део ће бити усмерен на Зелену агенду. Рецимо, захваљујући постројењу за обраду отпадних вода, сви у Златиборско-моравичком округу, у ком живи око  100.000 људи, добиће канализацију. Говоримо о конкретним користима за појединце, за све нас, посебно у локалним срединама", рекла је министарка Тања Мишчевић.
Нови пакет помоћи усмерен је на владавину права, реформу правосуђа, процес европских интеграција,реформу јавне управе и примену Зелене агенде.
Највећи део средстава које даје ЕУ издвојен је на сектор животне средине, где ће више од 72 милиона евра бити искоришћено за
унапређење инфраструктуре и повећање институционалних капацитета за заштиту животне средине, као и управљање и ублажавање климатских промена кроз промоцију принципа Зелене агенде. Део тих средстава предвиђен је за изградњу постројења за прерађивање  отпадних вода за Златиборски и Моравички округ.
ЕУ недеља могућности јединствена је серија догађаја која се одржава од 21. до 26. јуна у Београду (МТС дворана), Новом Саду (Новосадски
сајам) и Нишу (хотел „Тами“). Недељу могућности партнерски организују Делегација ЕУ у Србији и Влада Републике Србије.
Током пет дана, биће одржано више од 120 информативних сесија и панела, а заинтересовани ће моћи да сазнају како да конкуришу за програме, пројекте и фондове ЕУ. Биће представљене бројне могућности за предузетнике, привреднике, пољопривреднике, студенте, ученике, наставнике,иноваторе, институције, локалне самоуправе, медије удружења грађана и друге организације.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.