Izvor: RTS, 23.Maj.2023, 06:07

Кијев: Украјинске снаге и даље контролишу југозападнo предграђе Бахмута; Глатков: У Белгороду у току антитерористичка операција

Рат у Украјини – 454. дан. Кијев тврди да украјинске трупе и даље напредују по боковима разореног источног града Бахмута, иако је, како се каже, "интензитет" њиховог кретања опао и Русија доводи нове снаге. С друге стране, руска приватна војна група "Вагнер" каже да >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ће се након заузимања града њене снаге повући до 1. јуна и уступити положаје редовној руској војсци. Кијев чека америчке борбене авионе Ф-16. Чланице ЕУ без договора о новом пакету санкција Русији.
Званични Кијев тврди да украјинске снаге и даље држе мање упориште у Бахмуту. С друге стране, приватна војна група "Вагнер" најављује повлачање наредних дана.
Начелник руске области Белгород Вјачеслав Глатков рекао је да је током јучерашњег дана "диверзантска група" украјинске војске ушла на територију Русије код Граворонског округа, који се граничи са Украјином.
Портпарол Кремља Дмитриј Песков навео је да саботажом код Белгорода Украјина скреће пажњу са губитака у Бахмуту.
Он је рекао да је руски председник Владимир Путин обавештен о ситуацији и потврдио да се у Белгородској области ради на протеривању диверзаната са руске територије.
Током јучерашњег дана нуклеарна електрана Запорожје остала је без струје након пријављеног пожара на електроенергетском објекту у истоименом граду. Спољно напајање струјом је након неколико часова обновљено.
Нa састанку у Бриселу министри спољних послова земаља Европске уније нису успели да се договоре око 11. пакета санкција против Русије и додатне војне помоћи Украјини, изјавио је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.
"Одлука о наставку финансирања испорука оружја Украјини из Европског мировног фонда није донета, а није донета ни одлука о санкцијама", рекао је Сијарто у разговору са мађарским новинарима.
Кијев чека америчке борбене авионе Ф-16. Западни званичници кажу да би обука украјинских пилота могла да траје неколико месеци.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.