Izvor: RTS, 05.Jan.2024, 16:55

Злочин без казне - служен парастос Србима убијеним у Кравици

У селу Кравица служен је парастос за 158 Срба из овог места и суседних заселака, од којих су њих 49 убиле муслиманске снаге из Сребренице на Божић, 1993. године. За злочине у Кравици нико није одговарао.
Положено је цвеће на спомен-крст у Кравици за 3.267 >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << погинулих српских цивила и бораца из средњег Подриња и Бирча. 

Председник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да ће институције Републике Српске наставити да документују и износе истину о томе шта се заиста десило на подручју братуначке месне заједнице Кравица, гдје је извршен стравичан злочин на српским становништвом.
Вишковић је истакао да за тај злочин нико није одговарао или је било покушаја одговорности, те истакао да кад-тад мора доћи рука правде која ће показати да нису настрадали само Бошњаци, него и Срби.
Подсетио да се ратном команданту тзв. Армије БиХ у Србеници Насеру Орићу два пута покушало судити за ове злочине, али да је Суд БиХ суд неправде који је одлучио да за ове жртве не треба нико да одговара, те да је то био легални војни циљ када људи славе Божић у својим кућама и са породицама.

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио je да ни 31 годину након великог страдања нема имена убица и злочинаца што потврђује каква се политика води против Срба и Републике Српске, као и како се на подмукао начин фалсификује историја.
"То је, нажалост, резултат рада Тужилаштва и Суда БиХ, који су све друго осим правосудне институције. Не раде по праву и правди, већ по томе ко је које националности. Ако сте Србин, пресудиће вам се без имало размишљања", каже Додик.
Председник РС истиче да је етничко чишћење у средњем Подрињу почело у априлу 1992. године уништавањем свега што је српско – убијањем, пљачкањем, паљењем – а све то под, како наводи, командом Насера Орића који је на слободи, за разлику од великог броја невиних Срба који "труну у сарајевским казамтима пресуђени за наводне злочине над муслиманима".
Јутро на Божић 1993. године у селу Кравица, иако ратно, освануло је свечарски. Мештани су славили Божић и спремали се за одлазак у цркву. Оно што је уследило, преживели кажу, не може се ни замислити. На село се сручило више од 3.000 припадника муслиманских снага из Сребренице.
Српских војника, причају, није било више од 300. Убијено је 49 мушкараца, жена и стараца. Најстарија жртва Мара Божић имала је 84 године.
Спаљено је 690 кућа и помоћних објекта, срушена црква, прекопана гробља. Два месеца село је било под опсадом муслиманских снага.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.