Izvor: RTS, 21.Jul.2023, 17:02

О плановима са Луном Вујовић - победницом Вимблдона до 14 година

Четрнаестогодишња српска тенисерка Луна Вујовић, након победе на Вимблдону у конкуренцији до 14 година, наставља свој поход ка тениском врху, а у овом тренутку игра на Европском првенству за јуниоре у Чешкој, где је већ стигла до полуфинала. У паузи између мечева, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << говорила је за РТС, о својим циљевима и узорима, а највећа подршка су јој родитељи, тренери и другари.
Након освајања последњег поена на вимблдонском турниру, била је срећна, али не и сасвим свесна огромног успеха који је направила. Битно јој је, каже, да остане фокусирана до свог циља.

“Циљеви у будућности су ми, ако је могуће да остварим исти овај успех само на WТА, на правом Вимблдону, сениорском и да будем прва на WТА листи - 34, идоли су ми Новак, наравно, и Марија Шарапова, а како је она прекинула, сада ми се јако свиђа Елена Рибаник”, каже Луна Вујовић, тенисерка.
Њено име данас знају сви, али и пре овог пехара, тениски свет је од ње очекивао овакав резулат.
“Први пут да се одржава до 14 година Вимблдон, и био је позивног карактера, и искрено, Луна је била међу фаворитима, и ово се на неки начин и очекивало од ње, а и она је од себе очекивала овако неки резултат, јер и она је таква да сама себи поставља само највише резултате, њу занима само прва позиција”, истиче Милан Врбашки, Лунин први тренер.
Са тениских терена у Новом Саду, свој развој наставила је на престижној академији, коју држи тениски шампион Иван Љубичић.
“Под програмом је од ујутру до увече, али она то заиста воли, њу то испуњава. Ми као родитељи смо ту да је подржимо, да будемо увек уз њу, и када има успона, и када има падова. Наравно то некада није лако, неки порази заиста боле, али све је то део њеног пута”, истиче Наташа Вујовић, мајка.
Само претходне године Луна је одиграла пет финала европских тениских турнира, а освојила четири. А ове године, амбиције су да се пробије међу првих сто на АТФ листи.
“Луна полако почиње да гради свој АТФ ранг, то су турнири од 18 година, где није нимало лако јер као једна девојчица мршавија, млађа, игра мечеве са старијим девојкама, где тек долази време да треба да се докаже”, додаје Лунина мајка.
Одликује је изразито нападачки стил игре, континуитет и менталитет шампиона.
“Она, било да је то тенис или нека друга игра, она увек жели да победи, с друге стране, она је још са десет година, морала на неки начин да се одрекне неких ситних задовољстава зарад тренинга, зарад тога да буде боља”, каже Милан Врбашки.
На теренима у Новом Саду, и широм Србије, много је деце којима њен успех даје ветар у леђа.
“Био сам врло срећан из разлога што сам је познавао, била је врло добра, посаветовала ме је пар пута, значило ми је што сам пребацивао са њом зато што нам је близу годинама, врло је успешна, па ме то подстиче да и ја будем такав”, наглашава једанаестогодишњи Андреја Бојовић.
Ако је судити по резултатима, али и традицији, пред њом је светла будућност, јер је Луна своје прве тениске кораке, остварила на истим теренима на којима је почела и славна Моника Селеш, некадашња прва играчица света, која је у каријери освојила 9 Гренд слем титула.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.