Izvor: RTS, 03.Mar.2024, 18:24

Швајцарци на референдуму гласали за увођење 13. пензије

Према прелиминарним пројекцијама, 58 одсто Швајцараца је на референдуму гласало за увођење 13. пензије, услед забринутости због пораста трошкова живота.
Повећање пензија, односно увођење 13. пензије предложили су Швајцарска федерација синдиката >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << и странке лево од центра. Како би и коначно био усвојен предлог, потребна је подршка већине од 26 швајцарских кантона.

Претходно су Влада и парламент одбили предлог, тврдећи да је финансијски неодржив.
Бирачи су раније били опрезни око подржавања мера које се сматрају рискантним по привреду. 
Да подсетимо, Швајцарци су на неким од претходних референдума одбацили скраћивање радне недеље, односно продужавање годишњих одмора.
У овој земљи влада забринутост због растућих трошкова живота, а Цирих са Сингапуром дели титулу најскупљег града на свету.
Још се не зна како ће се финансирати повећање пензија које би ступило на снагу 2026. године. Швајцарци су у недељу гласали и о поступном подизању доби за пензију са 65 на 66 година, али то је на биралиштима одбачено. 
Минимална пензија у Швајцарској износи 1.225 швајцарских франака (1.277 евра), а највиша 2.450 франака (2.553 евра).

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.