Izvor: RTS, 23.Apr.2023, 20:01

Из Картума током дана евакуисано 11 грађана Србије

У току је евакуација страних држављана и дипломатских мисија из Судана. Помоћница министра спољних послова за конзуларне послове Марија Живковић каже за РТС да је током данашњег дана из Картума евакуисано укупно 11 грађана Србије. Што се тиче грађана који још увек >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << чекају евакуацију, истиче да је Србија добила уверавања да ће они бити у француском конвоју.
Сукоби у Судану избили су 15. априла због спора између начелника суданске војске Абдела Фатаха ел Бурхана, који председава суданском Сувереном савету, и Михамеда Хамдана Дагала, познатог као Хемети, његовог заменика у том савету и начелника паравојних Снага за брзу подршку (РСФ).

Услед сукоба у престоници Картуму онеспособљен је аеродром, а многи путеви су непроходни. Постигнут тродневни прекид ватре није био поштован, а цивили данима беже из Картума. Хране готово да нема, а велики број болница је онеспособљен. У сукобима је страдало најмање 413 особа, а више од 3.500 је повређено.
Ел Бурхан је рекао јуче за Ал Арабију да "сви треба да седнемо као Суданци за сто и нађемо прави пут да обновимо наду и живот".
Са затвореним аеродромом и несигурним небом, хиљаде странаца – укључујући особље амбасада, хуманитарне раднике и студенте у Картуму, нису успели да изађу.
Војска САД успела је да евакуише особље америчке владе из Картума, саопштио је председник САД Џо Бајден, додајући да Вашингтон суспендује операције у тамошњој амбасади док се борбе између суданске војске и РСФ-а настављају.
"Ово трагично насиље у Судану је већ коштало живота стотине невиних цивила. То је несавесно и мора престати", навео је Бајден у саопштењу.
Амерички државни секретар Ентони Блинкен истакао је да је комплетно америчко особље безбедно евакуиасно и да помажу и осталим Американцима да напусте Судан. Укупно је евакуисано нешто мање од сто људи, а међу њима су билии чланови неких других дипломатских мисија.
У акцији је учестововало стотинак припадника америчке војске и током операције се нису нашли под ватром, рекли су амерички званичници.
Из луке у Црвеном мору почела је евакуација и других страних држављана. Јапански медији су навели да ће Јапанци који раде при УН данас бити евакуисани, а Француска је нацела да је у току евакуација њених дипломата, али и других држављана Француске.
Саудијска Арабија је евакуисала грађане Залива из луке на Црвеном мору, а исту руту користиће и Јордан.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.