Izvor: RTS, 06.Feb.2024, 23:56

Таковска 10: Конституисање Скупштине – изазови новог сазива

Која ће питања најпре бити пред новим посланицима и у каквој атмосфери ће их решавати, била је тема емисије “Таковска 10”.
Данас је одржана конститутивна седница новог сазива Скупштине Србије, вероватно најкраћа, а сигурно и најнеобичнија. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Нису сви посланици положили заклетву у исто време и на истом месту, седницу су обележили протести опозиције и одговор владајуће коалиције и све то у једва 45 минута с паузом.

Како Скупштина да се помери с те тачке, који ургентни послови су пред посланицима, може ли се успоставити дијалог о кључним друштвеним питањима?
Владимир Орлић, посланик Српске напредне странке, рекао је у емисији Таковска 10 да је данас покренута и конституисана Народна скупштина и да се даље наставља са радом.
"Видели сте да уз све најаве и претње да ће то да спрече, да онаквим понашањем ништа нису успели да постигну. Скупштина је конституисана и ми настављамо с радом све по реду и закону“, рекао је Орлић.
"Оно је била брука и срамота, дођете у Народну скупштину, прихватите мандат, понашате се као да сте пуштени с ланца. То се тако не ради“, рекао је Орлић.
Милош Јовановић, посланик Српске коалиције НАДА и председник Новог ДСС-а, рекао је да су данашња дешавања у Скупштини "логична последица недостојне власти".
"Демократска држава треба да буде стварно демократска, да буде правна, да се избори не краду, да се поштује Устав и да се не признаје сецесија дела сопствене територије", рекао је Јовановић .
"То је права држава, правна и демократска, ми смо далеко од тога и данас је у Скупштини био потпуно логичан след и логична последица, мислим да никада нисмо имали недостојнију власт која никада није овако брутално газила Устав Србије", навео је Јовановић.
Снежана Пауновић, посланица Социјалистичке партије Србије, рекла је да морамо да увежбамо начин како да се понашамо.
"Ми смо као људи врло квраљива роба, манипулишемо и вечерас, бавимо се терминима које не дозвољавам", рекла је Пауновићева.
"Оно што сам први пут ја доживела јесте да седница почне на начин на који је почела и то не сме да се догађа. Тамо где не постоје идеје, тамо су којекакви перформанси и покривалице за то. Најпре би требало да једни друге поштујемо", рекла је Пауновићева.
Мирослав Алексић, посланик коалиције Србија против насиља и председник Народног покрета Србије, рекао је да је данашња слика седница парламента и слика свега онога што се дешава у српском друштву и да је искључиво последица једног човека и његовог режима који, како је рекао, 12 година доноси одлуке о свему.
"Данас смо имали ситуацију да се у парламенту налазе људи који су добили мандате као последицу покрадених избора. Цео свет данас зна да су избори покрадени, да за те људе који седе са стране режима нису гласали грађани својом вољом", рекао је Алексић. Предлог је, закључио је, да се избори пониште.
Иначе, на самом почетку емисије дошло је до оштре полемике и свађе између Владимира Орлића и Милоша Јовановића, а у истом тону наставило се и даље, где су се гости међусобно оптуживали.
Целу емисију можете погледати у видеу на почетку текста.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.