Izvor: RTS, 13.Jan.2024, 07:00

Медведев: Размештање британских трупа у Украјини била би објава рата Русији; Кијев тражи од САД јуришне авионе А-10

Рат у Украјини - 689. дан. Настављају се борбе дуж целе линије фронта. Москва тврди да одбија украјинске нападе и контранападе на три дела фронта. Командант украјинских копнених снага Олександр Сирски поручио је да је Кијеву потребно више војних авиона, попут америчких >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << јуришних авиона А-10, и авиона који могу да испаљују крстареће ракете дугог домета. Лондон је поручио да ће Украјини пружити пакет војне помоћи вредан 2,5 милијарди фунти.
Кијев је оптужио Москву за напад на Херсон у којем су, како тврде, погинуле две особе.
Русија је, са друге стране, саопштила да је украјински дрон-камиказа погодио комби хитне помоћи у Доњецку. Погинуле су две особе, а рањена су три медицинска радника.
Тврди да су на доњецком правцу руске снаге за недељу дана одбиле шест напада Украјинаца, у купјанском правцу 27 напада и контранапада, те да су руске снаге заузеле боље положаје у запорошком правцу. 
Током јучерашњег дана у Кијеву су се састали председник Украјине Володимир Зеленски и премијер Велике Британије Риши Сунак и потписали билатерални споразум о безбедносној сарадњи.
Сунак је поручио да ће Лондон Украјини пружити пакет војне помоћи вредан 2,5 милијарди фунти.
Реаговао је бивши руски председник Дмитриј Медведев који је поручио да би евентуално распоређивање било ког контингента британске војске у Украјини практично била објава рата Русији.
Министри спољних послова Мађарске Петер Сијарто и Украјине Дмитро Кулеба састаће се на западу Украјине крајем јануара, саопштила је мађарска влада, док је ирски премијер Лео Варадкар поручио да ниједна украјинска избеглица неће бити послата кући док се рат у Русији не заврши.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.