Izvor: RTS, 17.Jun.2023, 06:37

Ухапшен још један Србин на северу КиМ; Петковић: Косовски специјалци синоћ окупирали Северну Митровицу, малтретирали грађане

На северу Косова и Метохије данас је ухапшен Далибор Спасић, осумњичен за нападе на новинаре, објавиле су приштинске власти. Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић рекао је да је синоћ у Северној Митровици било опсадно стање, да су косовски специјалци >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << малтретирали грађане и покушали да ухапсе Србе. Овог јутра нема оклопних возила, али је полиција присутна у, како је рекао, "шкодама". Приштина и даље блокира пролаз возила са српским регистрацијама преко административних пунктова. Грађани настављају протесте због хапшења четворице Срба.
Канцеларија за Косово и Метохију саопштила је да ће Петковић конференцију одржати због "новог застрашивања, хапшења и прогона Срба, као и опсадног стања које је ноћас у Косовској Митровици организовао Аљбин Курти".

Током касних вечерњих сати у петак, припадници специјалних јединица такозване косовске полиције виђени су како у повећаном присуству патролирају Северном Митровицом у оклопним блиндираним возилима, јавља портал Косово онлајн.
Портал преноси да су се возила специјалних јединица налазила и на улазу у Северну Митровицу код НИС-ове бензинске станице, у Бошњачкој махали, у насељу Мали Звечан које спаја општине Звечан и Северну Митровицу, као и у близини насеља Три солитера.
Примећена су и на главним улицама код споменика Кнезу Лазару, али и у близини студентског центра и Дома здравља.
Према незваничним информацијама портала Косово онлајн, припадници косовских специјалних јединица заустављали су возила на улазу у Северну Митровицу и вршила детаљни претрес возила и путника.
Министар унутрашњих послова у Приштини Џељаљ Свећља саоштио  је током јучерашњег дана у Лепосавићу да је ухапшен још један Србин, који се сумњичи да је 29. маја напао новинаре.
Више хиљада Срба окупило се у протестној шетњи у северном делу Косовске Митровице због хапшења тројице сународника, захтевајући од власти у Приштини њихово ослобађање.
Након што је министар локалне самоуправе у Приштини Ељберт Краснићи јуче напустио зграду Општине у Лепосавићу, у којој је јуче ујутру боравио, окупљени Срби гађали су јајима и фарбом полицијско возило у којем је био. 
Приштина је, такође, забранила пролазак камионима са српском робом на Косово и Метохију. Колоне камиона су на свим административним пунктовима. Забрана се не односи на аутомобиле.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.