Izvor: RTS, 08.Dec.2023, 16:40

Хуманитарци из Аустрије обрадовали децу у планинским селима

Тридесет малишана који живе у планинском крају ивањичке општине новогодишњим пакетићима и зимском гардеробом обрадовали су аустријски хуманитарци који су са Црвеним крстом обишли удаљена села на Голији и Јавору.
Уиграна, искусна екипа хуманих >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << људи из неколико аустријских градова и локалних организација уз Црвени крст Ивањице допремили су помоћ социјално угроженим и вишечланим породицама. Рацићи из Кушића у чијем домаћинству живи дванаест чланова кажу да је посета хуманитараца драгоцена.

“Много нам значи помоћ та и за децу и за овако за нас, за свију. - Шта сте све добили? - Па добила су деца пакетиће, добили смо намернице, средства за хигијену, ћебета, пешкире”, каже Слађана Рацић, из Кушића.
У хуманим мисијама до сада су били у Украјини, Румунији, Молдавији. Сада су обишли планске пределе ивањичке општине и обрадовали 17 породица.
“Увек смо желели да некога усрећимо и да то што радимо има смисла. Зато смо стигли и у Ивањицу и са Црвеним крстом обишли села где иначе они обичним колима не би могли да стигну. Ми смо за то обучени и имамо адекватна возила”, каже Волтер Цинцих, хуманитарац из Аустрије.
“Њихова помоћ значи толико много зато што су нам олакшали цео посао. Поготову са њиховим возилима јер смо могли да стигнемо на терене на које смо накад одлазили пешке, јер наш ауто не може да проше ту неку дестинацију. Тако да нам значи много и неко ново пријатељство. Они су одушевљени и одмах већ планирају како ће следеће године доћи овде”, наводи Јана Ћирић, волонтерка Црвеног крста Ивањица.
Волонтери Црвеног крста из Ивањице сваке зиме иначе корисницима социјалне помоћи који живе у удаљеним сеоским домаћинствима на кућни праг доносе основне животне намирнице и средства за хигијену, а пред празнике и пакетиће за најмлађе.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.