Izvor: RTS, 08.Dec.2023, 08:54

Израелске снаге у центру Кан Јуниса; УН: Нема излаза за становнике Газе; СБ УН гласа о нацрту резолуције

Шездесет трећи дан сукоба Израела и Хамаса. Израелска војска наставља операције у Кан Јунису. Хамас тврди да су протеклих дана уништили 135 војних возила Израела широм Појаса Газе. Хуманитарни програм УН у Гази "више не функционише. Нема излаза за становнике Газе", >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << изјавио је шеф УН за хуманитарна питања Мартин Грифитс. СБ УН данас гласа о нацрту резолуције којом се захтева прекид ватре. Бела кућа је саопштила да Израел и Хамас нису ни близу новог договора о хуманитарној паузи у сукобу између те две стране.
Одбрамбене снаге Израела настављају са операцијама у Појасу Газе и тврде да напредују у граду Кан Јунису.
Оружано крило Хамаса је, у целости или делимично, уништило 135 војних возила Израела у протекла три дана широм Појаса Газе, рекао је портпарол Хамаса.
Премијер Израела Бењамин Нетанјаху упозорио је Хезболах да не покрећу трећи либански рат са Израаелом, рекавши да уколико крену у окршај, да ће се "Бејрут претворити у Газу".
Бела кућа је саопштила да Израел и Хамас нису ни близу новог договора о хуманитарној паузи у сукобу између те две стране.
Израел је пристао да, на захтев САД, отвори прелаз Керем Шалом само за преглед хуманитарне помоћи која у Газу стиже преко прелаза Рафа, саопштио је високи амерички званичник.
Високи комесар УН за избеглице Филипо Гранди позвао је на прекид ватре између Израела и Хамаса како би се омогућила значајна хуманитарна помоћ у Гази.
Уједињени Арапски Емирати затражили су од Савета безбедности Уједињених нација да гласају о нацрту резолуције у којој се захтева моментално хуманитарно примирје између Израела и палестинског милитантног Хамаса у Појасу Газе, рекле су неименоване дипломате.
Портпарол Министарства здравља у Гази рекао је да је 17.177 Палестинаца убијено, а 46.000 повређено у израелским ударима на палестинску енклаву од 7. октобра.
Организација "Амнести интернешнал" саопштила је да су израелски напади у којима је погинуо новинар Ројтерса Исам Абдала, а рањено још шест новинара, 13. октобра, вероватно били директни напади на цивиле и да морају да се истражују као ратни злочин.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.