Izvor: RTS, 06.Dec.2023, 12:49

ИДФ: Откривено једно од највећих складишта оружја Хамаса; Нетанјаху: Тренутно нема могућности да се таоци врате кући

Израелске трупе стигле су до центра Кан Јуниса, неколико дана након што је Израел проширио своју копнену офанзиву у тој палестинској енклави. ИДФ тврди да су открили једно од највећих складишта оружја Хамаса. Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху изјавио да тренутно >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << нема изгледа да се таоци врате кући. Са друге стране, Хамас поручује да нема преговора, нити размене заробљеника док "агресија не престане". УН упозорава на глад у Гази.
Начелник Генералштаба Израелских одбрамбених снага (ИДФ) Херци Халеви саопштио је да је ИДФ прешао у "трећу фазу" копнене операције, те да се у Кан Јунису воде најинтензивније борбе од почетка копнене операције.
Директор болнице Ел Акса саопштио је да је најмање 45 људи убијено у израелском ваздушном нападу на цивилне зграде у централној Гази.
Канцеларија за медије у Гази саопштила је да је 16.248 особа убијено у израелским нападима на Појас Газе од избијања сукоба 7. октобра. Међу њима је 7.112 деце и 4.885 жена. Најмање 43.616 људи је повређено, а 7.600 се води као нестало.
Реаговао је и портпарол Уницефа Џејмс Елдер, који је поручио да је немогуће створити безбедне зоне за цивиле у Појасу Газе.
Уништена је зграда главне суднице у Гази, а Хамас је одговорио ракетама на Ашкелон и Тел Авив.
На наводе медија да Израел разматра потапање тунела у Гази морском водом, палестински званичници одговарају да би такав потез био смртоносан јер би довео до колапса инфраструктуре. 
Медији су пренели да је Нетанјаху на састанку породицама талаца, којем присуствују и породице недавно ослобођених талаца, рекао да тренутно не постоји могућност да се сви таоци врате кући. 
Огласио се и Хамас који је поручио да неће бити преговора или размене талаца док не престане израелска агресија на Појас Газе.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.