Izvor: RTS, 03.Dec.2023, 16:55

Завршени сви радови на гасној интерконекцији Србија-Бугарска, омогућено снабдевање гасом из Азербејџана

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић обишла је гасну интерконекцију Србија-Бугарска и саопштила да су завршени сви радови на том стратешки значајном пројекту за Републику Србију. Тиме ће се омогућити сигурније и стабилније снабдевање >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << гасом из различитих извора, посебно из Азербејџана, поручила је министарка. Указала је и на значај ове интерконекције за гасификацију југоисточног дела Србије.
Из Министарства енергетике је саопштено да је гасовод Србија-Бугарска први велики пројекат у енергетици који је завршен на време, за 12 месеци.
"Пре само годину дана смо започели радове и за 12 месеци преданим радом изграђено је 109 километара новог гасовода, четири мерно-регулационе станице у Пироту, Димитровграду, Белој Паланци и Нишу, као и једна велика примопредајна станица у Трупалама. Очекујем пуштање гасовода у пробни рад до краја недеље”, рекла је министарка.

Ђедовић Хандановић је подсетила да је потписан уговор о интерконекцији са "Булгартрансгасом" и да је потписан комерцијални уговор о снабдевању до 400 милиона кубних метара гаса из Азербејџана до краја следеће године.
"Драго ми је што је председник Србије најавио да ћемо пуштање новог гасовода у рад озваничити bilateralnim посетама председника Азербејџана Илхама Алијева и председника Бугарске Румена Радева што је важно због јачања односа са овим земљама, а пре свега са Азербејџаном из кога ћемо се снабдевати до 400 милиона кубних метара гаса годишње до 2026. док се од 2027. године те количине могу повећати и три пута “, рекла је министарка.
Министарка је указала да је гасовод Србија-Бугарска важан и због гасификације југоисточног дела Србије и процеса зелене транзиције.
"Овај гасовод је важан за грађане и привреду у овом делу Србије, посебно за прикључења y Пироту, Димитровграду, Белој Паланци и развојa секундарне гасне мреже у Нишу. Ова инфраструктура ће омогућити прикључење привреде и великог броја домаћинстава на гас. У процесу зелене транзиције битно је да имамо сигурно снабдевање гасом, да можемо да пређемо са коришћења угља и мазута на гас који је чистији извор енергије“, рекла је Ђедовић Хандановић.
Министарка је додала да овај пројекат јача позицију Србије на гасној мапи Европе, јер гасовод Србија-Бугарска капацитета 1,8 милијарди метара кубних омогућује и транзит гаса из Азербејџана и Каспијског региона до земаља централне Европе, закључује се у саопштењу.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.